Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΟΛΟΥ ΜΕ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ (ΑΠΟ ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟ)



Διαζευκτικός δόλος (dolus alternativus)


Για διαζευκτικό δόλο γίνεται λόγος όταν ο δράστης προβλέπει και τουλάχιστον αποδέχεται την πραγμάτωση περισσοτέρων αντικειμενικών υποστάσεων, από τις οποίες είναι δυνατόν να πραγματωθεί μόνο μία.

Π.χ. Ο Α ρίχνει τη μοναδική του σφαίρα που του απέμεινε κατά τριών αστυνομικών που τον καταδιώκουν γνωρίζοντας ότι είναι δυνατόν να προκαλέσει το θάνατο μόνο ενός από αυτούς. Στις περιπτώσεις αυτές που το προσβαλλόμενο έννομο αγαθό (=ζωή) είναι ισοδύναμο, ο δράστης θα τιμωρηθεί μόνο για το έγκλημα που προκύπτει από την προσβολή ενώ η απόπειρα ως προς τα λοιπά απορροφάται. Επομένως, ο Α θα τιμωρηθεί μόνο για μία ανθρωποκτονία εκ προθέσεως (ΠΚ 299 παρ.1,26,27) και όχι επιπροσθέτως και για άλλες δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας.



Π.χ. Ο Α πετά μία πέτρα κατά του Β γνωρίζοντας ότι είτε θα τραυματίσει τον Β είτε δεν θα τον πετύχει και θα καταστρέψει την βιτρίνα που είναι ακριβώς από πίσω του. Σε αυτή την περίπτωση που τα προσβαλλόμενα έννομα αγαθά δεν είναι ισοδύναμα (ζωή ≠ ιδιοκτησία) κατά μία άποψη ο Α (εφόσον πετύχει την βιτρίνα) θα τιμωρηθεί για το τετελεσμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας σε αληθινή κατ’ ιδέα συρροή με απόπειρα ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως. Κατά άλλη άποψη, αντίθετα ο Α θα τιμωρηθεί μόνο για το βαρύτερο έγκλημα για το οποίο είχε δόλο (ΠΚ 299 παρ. 1). Ωστόσο, η πρώτη άποψη είναι η ορθότερη γιατί η δεύτερη άποψη συνιστά αξιολογική αντινομία.


Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου