Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 2016-2017

Το τελευταίο διάστημα προσπαθούσα να βρω σημειώσεις για το διαγωνισμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης δωρεάν διαθέσιμες στο ίντερνετ και τα κατάφερα σε μεγάλο βαθμό.

Στον διαγωνισμό αυτό μετράνε οι γνώσεις που έχετε αποκτήσει γενικά στη ζωή σας από την καθημερινότητά σας, από την εργασία σας, από τον τρόπο που παρατηρείτε τις ειδήσεις και τον κόσμο γύρω σας, επίσης πρέπει να έχετε και κάποιες ειδικότερες γνώσεις όπως:

1. Στο μάθημα Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους βασικά πρέπει να διαβάσετε τρία εγχειρίδια για να καλύψετε την ύλη που ζητά η προκήρυξη και συγκεκριμένα Συνταγματικό, Διοικητικό και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και όλα αυτά να τα συνδυάσετε με την πραγματική ζωή και με το σήμερα. Η ύλη του συνταγματικού δικαίου είναι βασικά το Σύνταγμα και η ερμηνεία του. Αν διαβάσετε το Σύνταγμα μία φορά θα καταλάβετε τι ακριβώς θέλουν από εσάς. Το διοικητικό δίκαιο είναι το εργατικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και η οργάνωση και λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών. Και τέλος, στο ευρωπαϊκό δίκαιο θα πρέπει να ξέρετε τα πάντα από την Συνθήκη του Μάαστριχτ μέχρι σήμερα... δηλ. τη δημιουργία της οικονομικής ένωσης, της νομισματικής ένωσης, των συνθηκών, των οργάνων της ΕΕ και τη λειτουργία αυτών και πως επηρεάζουν τα κράτη-μέλη κ.ο.κ.

2. Στο μάθημα Μακροοικονομική-Μικροοικονομική και Δημόσια Οικονομική θα πρέπει να διαβάσετε και εδώ τρία εγχειρίδια που είναι Μακροοικονομική Ι-Μικροοικονομική Ι και Δημόσια Οικονομική.Η Μακροοικονομική είναι ο κλάδος της Οικονομικής Επιστήμης που ασχολείται με τη μελέτη του οικονομικού συστήματος στο σύνολό του.  Η Μικροοικονομική είναι ο κλάδος της Οικονομικής Επιστήμης που αναλύει τη συμπεριφορά μικρών οικονομικών μονάδων όπως οι καταναλωτές, οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις κ.λπ. Και τέλος, η Δημόσια Οικονομική είναι ο κλάδος της Οικονομικής Επιστήμης που μελετά το ρόλο του κράτους στην οικονομία και για εμάς είναι ο ρόλος του κράτους στην ελληνική οικονομία αλλά και πως το ελληνικό κράτος ελίσσεται ως κράτος-μέλος ΕΕ. Εδώ, ΣΟΣ είναι να διαβάσουμε τις εκθέσεις των διοικητών των τραπεζών που γράφουν πολύ αναλυτικά το πως είναι η ελληνική οικονομία κάθε χρόνο και τι μέτρα θα μπορούσαν να παρθούν ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση στο μέλλον.

3. Στο μάθημα Γνώσεις και Δεξιότητες είναι βασικά γραμματική, ορθογραφία, σύνταξη πρότασης, απλά μαθηματικά, παρατήρηση και απλή λογική. Όσο περισσότερο ακούτε και παρατηρείτε τι συμβαίνει γύρω σας τόσο πιο εύκολες θα σας φαίνονται οι ερωτήσεις.


Για όλα τα παραπάνω έχω δημιουργήσει στο μπλογκ αυτό την ακόλουθη σελίδα, όπου μπορείτε να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις ανακοινώσεις της ΕΚΔΔΑ αλλά και να βρίσκετε συγκεντρωμένη ύλη για να κατευθύνετε καλύτερα το διάβασμά σας.


4 σχόλια:

Jovanna Tantwni είπε...

respect!ευχαριστώ!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο σου!

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για την πολύτιμη βοήθεια σου

ANTIGONE είπε...

Συγχαρητήρια! Μπράβο! Αξιοθαυμαστη κίνηση!