Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 2016-2017

Το τελευταίο διάστημα προσπαθούσα να βρω σημειώσεις για το διαγωνισμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης δωρεάν διαθέσιμες στο ίντερνετ και τα κατάφερα σε μεγάλο βαθμό.

Στον διαγωνισμό αυτό μετράνε οι γνώσεις που έχετε αποκτήσει γενικά στη ζωή σας από την καθημερινότητά σας, από την εργασία σας, από τον τρόπο που παρατηρείτε τις ειδήσεις και τον κόσμο γύρω σας, επίσης πρέπει να έχετε και κάποιες ειδικότερες γνώσεις όπως:

1. Στο μάθημα Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους βασικά πρέπει να διαβάσετε τρία εγχειρίδια για να καλύψετε την ύλη που ζητά η προκήρυξη και συγκεκριμένα Συνταγματικό, Διοικητικό και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και όλα αυτά να τα συνδυάσετε με την πραγματική ζωή και με το σήμερα. Η ύλη του συνταγματικού δικαίου είναι βασικά το Σύνταγμα και η ερμηνεία του. Αν διαβάσετε το Σύνταγμα μία φορά θα καταλάβετε τι ακριβώς θέλουν από εσάς. Το διοικητικό δίκαιο είναι το εργατικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και η οργάνωση και λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών. Και τέλος, στο ευρωπαϊκό δίκαιο θα πρέπει να ξέρετε τα πάντα από την Συνθήκη του Μάαστριχτ μέχρι σήμερα... δηλ. τη δημιουργία της οικονομικής ένωσης, της νομισματικής ένωσης, των συνθηκών, των οργάνων της ΕΕ και τη λειτουργία αυτών και πως επηρεάζουν τα κράτη-μέλη κ.ο.κ.

2. Στο μάθημα Μακροοικονομική-Μικροοικονομική και Δημόσια Οικονομική θα πρέπει να διαβάσετε και εδώ τρία εγχειρίδια που είναι Μακροοικονομική Ι-Μικροοικονομική Ι και Δημόσια Οικονομική.Η Μακροοικονομική είναι ο κλάδος της Οικονομικής Επιστήμης που ασχολείται με τη μελέτη του οικονομικού συστήματος στο σύνολό του.  Η Μικροοικονομική είναι ο κλάδος της Οικονομικής Επιστήμης που αναλύει τη συμπεριφορά μικρών οικονομικών μονάδων όπως οι καταναλωτές, οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις κ.λπ. Και τέλος, η Δημόσια Οικονομική είναι ο κλάδος της Οικονομικής Επιστήμης που μελετά το ρόλο του κράτους στην οικονομία και για εμάς είναι ο ρόλος του κράτους στην ελληνική οικονομία αλλά και πως το ελληνικό κράτος ελίσσεται ως κράτος-μέλος ΕΕ. Εδώ, ΣΟΣ είναι να διαβάσουμε τις εκθέσεις των διοικητών των τραπεζών που γράφουν πολύ αναλυτικά το πως είναι η ελληνική οικονομία κάθε χρόνο και τι μέτρα θα μπορούσαν να παρθούν ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση στο μέλλον.

3. Στο μάθημα Γνώσεις και Δεξιότητες είναι βασικά γραμματική, ορθογραφία, σύνταξη πρότασης, απλά μαθηματικά, παρατήρηση και απλή λογική. Όσο περισσότερο ακούτε και παρατηρείτε τι συμβαίνει γύρω σας τόσο πιο εύκολες θα σας φαίνονται οι ερωτήσεις.


Για όλα τα παραπάνω έχω δημιουργήσει στο μπλογκ αυτό την ακόλουθη σελίδα, όπου μπορείτε να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις ανακοινώσεις της ΕΚΔΔΑ αλλά και να βρίσκετε συγκεντρωμένη ύλη για να κατευθύνετε καλύτερα το διάβασμά σας.


28 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για την πολύτιμη βοήθεια σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια! Μπράβο! Αξιοθαυμαστη κίνηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ, ΕΙΣΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ, ΤΟ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΣΠΑΝΙΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ ΣΤΗ ΣΑΧΑΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εχεις κανει απιστευτη δουλεια!!!πολλα μπραβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα!!εχουμε κάποια ενημέρωση για τις εξετασεις 2019 ημερομηνία και ύλη??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε ευχαριστούμε πολυ!!! Απίστευτη δουλειά μπράβο σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα!!ενδιαφέρομαι να δώσω εξετάσεις για εθνική σχολή δημόσιας διοίκησης.θεωρειτε είναι απαραίτητο η παρακολούθηση σε φροντιστήριο για την επιτυχή εισαγωγή στις εξετάσεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εξαρτάται από το πότε βγαίνει φέτος η προκήρυξη. Δηλαδή αν βγει μέσα σε αυτήν την εβδομάδα και μετά μένει δύο μήνες περιθώριο για διάβασμα μέχρι τις εξετάσεις.. δεν προλαβαίνεις να προετοιμαστείς κατάλληλα είτε επιλέξεις φροντιστήριο είτε διάβασμα μόνο/η σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παιδιά σας ευχαριστώ όλους για τα πολύ καλά λόγια σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συγχαρητήρια για τη δουλειά που έχεις κάνει!
    Σε ευχαριστούμε θερμά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολλά μπράβο για την δουλειά σου. Θαυμάζω το μεράκι σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είσαι άξια συγχαρητηρίων Λίνα! Η ανιδιοτέλειά σου είναι αξιοθαύμαστη. Σου είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθειά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σε ευχαριστώ.Μου έδωσες ''τροφή '' για αρκετούς μήνες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Συγχαρητήρια για αυτό που έχεις κάνει!! Μόλις χθες μπήκα στη διαδικασία να ψάξω για την σχολή και σήμερα βρήκα το blog σου και ενθουσιάστηκα!! Να είσαι καλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. παιδιά σας ευχαριστώ όλους, αν καθυστερώ να σας απαντήσω είναι ότι είμαι πολυάσχολη με τις σπουδές μου, την οικογένεια, την εργασία και γενικότερα την καθημερινότητά μου, αλλά απαντώ. Μπορείτε να μου γράφετε και στο μέιλ mylonalin@yahoo.gr

    Εκεί απαντώ πιο σύντομα.

    Και πάλι να είστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εξαιρετική δουλειά, είσαι αξιοθαύμαστη, δεν έχω λόγια! Καλή Χρονιά, με δύναμη και προπαντός Υγεία! Εύη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σε ευχαριστώ Εύη μου..εύχομαι και σε σένα τα καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Παιδιά άνοιξα και φόρουμ συγκεκριμένα για την ΕΣΔΔΑ και βρισκόμαστε όσοι με ακολουθούν στον εξής σύνδεσμο: https://esdda2.freeforums.net/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Λίνα καλησπέρα και καλή χρονιά. Είναι η πρώτη χρονιά που προτίθεμαι να δώσω για την Εσδδ και θα διαβάζοντας λίγο τα φόρουμ είδα ότι είσαι από τα άτομα που έχουν ενεργή παρουσία και δίνουν έμπρακτη βοήθεια και για αυτό σε ευχαριστώ εκ των προτέρων. Θα ήθελα να ξέρω αν μπορώ να κάνω φέτος μια αξιόπιστη προετοιμασία και να δώσω και ρωτάω γιατί μέχρι τον Μάρτιο προετοιμάζομαι για το c2 στα αγγλικά. Και δεύτερον αν το υλικό που ανέβασες καλύπτει την ύλη ή είναι απαραίτητη η παρακολούθηση μέσω φροντιστηρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανδρέα καλημέρα και σόρρυ για την καθυστέρηση... είμαι κι εγώ σε εξεταστική... λοιπόν.. το υλικό που έχω ανεβάσει όχι στη σελίδα μόνο αλλά και εκεί που λέει στην προκήρυξη των 160 θέσεων "όλα σε ένα folder" εκεί διαβάζοντας θα δεις ότι καλύπτεσαι από όλα.

    Ωστόσο, πρέπει να πας και στο νέο μας φόρουμ όπου κι εκεί κάνω ανάλογη δουλειά
    esdda2.freeforums.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Υπέρ-ευχαριστώ για τη δουλειά που έχετε κάνει, είναι τεράστια βοήθεια για όποιον δεν μπορεί να παρακολουθήσει φροντιστηριακή προετοιμασία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μακάρι να μπορούσα να κάνω περισσότερα... ο χρόνος όμως δεν με αφήνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή