Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Θέμα κατατακτηρίων εξετάσεων Αστικού Δικαίου Νομικής Αθηνών 2020-2021


Σήμερα έπεσε η αυλαία στις κατατακτήριες της Νομικής Αθηνών με την εξέταση στο Αστικό Δίκαιο.

Μπορώ να σχολιάσω ότι τα θέματα που έπεσαν και στα τρία μαθήματα ήταν βατά και ένας απλά διαβασμένος έγραφε μια χαρά. 

Στέλνω σε όλους σας τις ευχές μου για καλά αποτελέσματα και χίλια ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου που δεν ξεχνάτε το mylinablog τέτοιες ώρες που είσαστε μέσα στο άγχος και μου στέλνετε τα θέματα.

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: Γενικές Αρχές Αστικού Δικαίου

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

ΘΕΜΑ:

Το Ι, φιλανθρωπικό ίδρυμα, ενδιαφέρεται να αποκτήσει την κυριότητα γραφείου για την στέγασή του. Μετά από απόφαση του ΔΣ του Ι, ο Π, Πρόεδρος του ΔΣ, έχοντας σχετική αρμοδιότητα από τον οργανισμό του Ι, αγοράζει στο όνομα και για λογαριασμό του Ι γραφείο το οποίο ανήκει στον Κ. 

Ερωτάται:

(α) Ποιά ή ποιες δικαιοπραξίες πρέπει να καταρτιστούν για να αποκτήσει την κυριότητα του ως άνω ακίνητο το Ι;

(β) Δεσμεύεται το Ι από την καταρτισθείσα αγοραπωλησία με τον Κ;

(γ) Είναι πηγή δικαίου το προεδρικό διάταγμα με το οποίο εγκρίθηκε η σύσταση του ιδρύματος Ι;


Ενδεικτική απάντηση:

(α) 

Για να αποκτήσει το ίδρυμα Ι την κυριότητα του γραφείου θα πρέπει να συναφθούν δύο δικαιοπραξίες: η ενοχική υποσχετική δικαιοπραξία της πώλησης του γραφείου (ΑΚ 513) και η εκποιητική εμπράγματη δικαιοπραξία της μεταβίβασης της κυριότητας του γραφείου (ΑΚ 1033, 369).

Η σύμβαση της πώλησης (ΑΚ 513) είναι η μεταξύ δύο προσώπων σύμβαση σύμφωνα με την οποία ο ένας εκ των συμβαλλομένων (πωλητής) αναλαμβάνει την υποχρέωση να μεταβιβάσει την κυριότητα και να μεταβιβάσει ορισμένο πράγμα ή δικαίωμα στον άλλο συμβαλλόμενο (αγοραστή)έναντι συμφωνημένου τιμήματος. Είναι υποσχετική επειδή δεν επέρχεται μεταβολή στο υφιστάμενο δικαίωμα αλλά μόνο ανάληψη υποχρέωσης του οφειλέτη έναντι του δανειστή. Είναι αμφοτεροβαρής γιατί η σύμβαση της πώλησης δημιουργεί ενοχικές υποχρεώσεις σε όλους τους συμβαλλομένους. Είναι ενοχική γιατί με αυτή συνίσταται, αλλοιώνεται, μεταβιβάζεται ή καταργείται ενοχικό δικαίωμα. Είναι επαχθής γιατί η επίδοση (το δικαίωμα στον άλλον) γίνεται με αντάλλαγμα χρηματικό ή άλλο. Είναι αιτιώδης γιατί το κύρος της εξαρτάται από την ύπαρξη και το κύρος της αιτίας, όπου εδώ αιτία της υποχρέωσης είναι η απόκτηση ανταλλάγματος.

Η μεταβίβαση της κυριότητας ακινήτου (ΑΚ 1033) συντελείται κατά κανόνα δια της συνηθεστέρας εκ των δικαιοπραξιών, δηλαδή την πώληση (ΑΚ 513). Για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτου απαραίτητες προϋποθέσεις είναι ο μεταβιβάζων να είναι κύριος και η μεταβίβαση να βασίζεται σε νόμιμη αιτία δηλαδή να είναι αιτιώδης. Συνεπώς η δικαιοπραξία της μεταβίβασης της κυριότητας είναι εμπράγματη δικαιοπραξία (καθώς με την κατάρτισή της μετατίθεται εμπράγματο δικαίωμα από τον πωλητή στον αγοραστή), είναι αιτιώδης (διότι το κύρος της δικαιοπραξίας της κυριότητας εξαρτάται από τη νόμιμη αιτία της, την πώληση οπότε αν είναι άκυρη η πώληση συμπαρασύρει και την μεταβίβαση της κυριότητας), είναι εκποιητική (διότι μεταβιβάζεται, αλλοιώνεται, επιβαρύνεται ή καταργείται εμπράγματο δικαίωμα) και είναι τυπική (γιατί για την έγκυρη κατάρτισή της απαιτείται τύπος).

Η βασική διαφορά των δύο δικαιοπραξιών έγκειται στο γεγονός ότι με την σύμβαση της πώλησης ο πωλητής δεν είναι υποχρεωμένος να έχει εξουσία διάθεσης του πράγματος που υπόσχεται να μεταβιβάσει ενώ με την σύμβαση της μεταβίβασης της κυριότητας ο πωλητής πρέπει να είναι ο κύριος του πράγματος που μεταβιβάζει.

(β) 

Σύμφωνα με την οργανική θεωρία το ΝΠ αποτελεί μια ζωντανή προσωπικότητα, ένα σύνθετο οργανισμό με δική του ξεχωριστή βούληση την οποία εκφράζουν τα όργανά του. Οι πράξεις των οργάνων του, εφόσον επιχειρούνται υπό την ιδιότητά τους αυτή, αποτελούν πράξεις του ΝΠ. Επομένως, το ΝΠ έχει όχι μόνο δικαιοπρακτική ικανότητα αλλά και ικανότητα για αδικοπραξία με την έννοια ότι καταλογίζονται σε αυτό οι παράνομες πράξεις που επιχειρούν τα όργανά του υπό την ιδιότητά τους αυτή. 

Οι εξουσίες της διοίκησης του νομικού προσώπου προσδιορίζονται από τη συστατική πράξη ή το καταστατικό σύμφωνα με το 68 παρ. 1 εδ. α ΑΚ. Σύμφωνα ακόμα με το 70 ΑΚ το νομικό πρόσωπο υποχρεώνεται από δικαιοπραξίες που επιχείρησε, μέσα στα όρια της εξουσίας του, το όργανο που διοικεί. Στο συγκεκριμένο πρακτικό για την έγκυρη κατάρτιση δικαιοπραξιών που αφορούν αγορές ακινήτων από το ΔΣ απαιτείται προηγούμενη απόφαση της ΓΣ. Καθορίζονται επομένως, τα όρια της εξουσίας του νομικού προσώπου, το οποίο δεν είναι ελεύθερο να καταρτίζει έγκυρα τέτοιες δικαιοπραξίες χωρίς τον όρο που περιέχεται στο καταστατικό. Η αγορά ακινήτου που δεν αποφασίστηκε από τη ΓΣ βρίσκεται έξω από τα όρια της εξουσίας του ΔΣ και δε δεσμεύει το νομικό πρόσωπο. Ο περιορισμός αυτός προκύπτει από το καταστατικό και μπορεί να αντιταχθεί έναντι όλων. Έτσι το ίδρυμα Ι δεν δεσμεύεται από την αγορά του γραφείου που κατάρτισε ο Πρόεδρος του ΔΣ στο όνομα και για λογαριασμό του Ι.

(γ) 

Σύμφωνα με το 108 ΑΚ το ίδρυμα αποκτά νομική προσωπικότητα με τη δημοσίευση του εγκριτικού προεδρικού διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Συνεπώς, το ίδρυμα αποκτά νομική προσωπικότητα από την ημέρα δημοσίευσης στο ΦΕΚ του εγκριτικού διατάγματος. Εξαίρεση από τον κανόνα αυτό εισάγει το νομικό πλάσμα της 114 ΑΚ, σύμφωνα με το οποίο αν το ίδρυμα συστήθηκε μετά το θάνατο του ιδρυτή του, θεωρείται ότι υφίσταται κατά το χρόνο θανάτου του ως προς την περιουσία που είχε ταχθεί υπέρ του ιδρύματος. Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, θεωρείται πως το ίδρυμα απέκτησε νομική προσωπικότητα όταν πέθανε ο ιδρυτής του.

Και βέβαια αποτελεί πηγή δικαίου: https://mylinablog.blogspot.com/2014/10/blog-post_9.html




11 σχόλια:

  1. Τα πιο εύκολα θέματα στην ιστορία των κατατακτηρίων!!!! Να δούμε πως θα βγάλουν αποτελέσματα αφού όλοι σίγουρα πάνω από 10 θα έχουν γράψει!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η λύση που έχετε δώσει στο δεύτερο ερώτημα δεν νομίζω ότι είναι σωστή, αφού ο Πρόεδρος του ΔΣ ενεργεί εντός των ορίων της εξουσίας που του παρέχει ο οργανισμός, με αποτέλεσμα να δεσμεύεται το Ίδρυμα από την καταρτισθεισα δικαιοπραξία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, εφόσον πρόκειται για γραφείο γιατί αναφέρεστε στην κυριότητα του οικοπέδου; Ένα γραφείο κάλλιστα θα μπορούσε να είναι σε ένα μέγαρο ή πολυκατοικία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παιδιά τα έλυσα γρήγορα... συγχωρήστε μου οποιαδήποτε λάθη και βάλτε στα σχόλια τις δικές σας απαντήσεις για να βοηθήσετε κι εσείς τους συναδέλφους σας. Είμαι λίγες ημέρες σε διακοπές και δεν έχω βιβλία μαζί μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα, ως προς το 2ο ερώτημα απ' οτι θυμαμαι δεν εγραφε καπου στο πρακτικο οτι αντιτιθεται στη ΓΣ ή κατι τετοιο. Δεν προεκυπτε δηλαδη απο πουθενα αντιρρηση της ΓΣ. Εγω εγραψα οτι δεσμευεται το ισρυμα απ' τις δικαιοπραξιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα μπορούσατε να ανεβάσετε και τα θέματα του Ποινικού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παιδιά, έχουμε καμία πληροφορία για το πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μόλις βγήκαν, πάλι κουβά πιάσαμε...Δεν αντέχω άλλο με αυτές τις κατατακτηριες, νόμιζα πως είχα γράψει κάτι αυτή τη φορά αλλά τπτ σημαντικό... Συγχαρητήρια σε όσους τα κατάφεραν χωρίς φροντιστήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και γω δεν πέρασα,είχες δώσει και άλλες φορές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι δυστυχώς, απλώς αυτή πόνεσε περισσότερο γιατί αφιερωσα χρόνο και δεν ξέρω αν έχω το κουράγιο να προσπαθήσω μία τελευταία φορά μιας και είναι σχετικά κοντά η επόμενη εξέταση.

      Διαγραφή
    2. Εγώ πρώτη μου φορά ήταν σε καταλαβαίνω απόλυτα και γω κουραστικά πολύ,δεν μπήκες για πολύ; ή ήσουν κοντά;

      Διαγραφή