Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Πρακτικά θέματα Συνταγματικού Δικαίου (Τροφή για σκέψη για κατατακτήριους Νομικής Αθηνών)

 

1

Στο πλαίσιο της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, η πρώτη Βουλή με 185 ψήφους τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 32 ώστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται με την απόλυτη (και όχι αυξημένη) πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Η δεύτερη αναθεωρητική Βουλή αποφασίζει με πλειοψηφία 152 βουλευτών την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Στις εκλογές που μεσολάβησαν, το κόμμα Α κατέλαβε 145 βουλευτικές έδρες, το κόμμα Β 115 έδρες και οι υπόλοιπες 40 έδρες σε διάφορα κόμματα που δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν οποιαδήποτε Κυβέρνηση.

Ερωτάται: 

1. Είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα η ως άνω αναθεώρηση του άρθρου 32;

2. Με τους προαναφερθέντες συσχετισμούς βουλευτικών εδρών, ποιες είναι οι περιπτώσεις για το κόμμα Α να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή;

2

Μετά από καταστροφές λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, υποβλήθηκε και έγινε δεκτή πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Ερωτάται:

1. Εάν ο πρωθυπουργός αρνηθεί να υποβάλλει την παραίτηση της Κυβέρνησης ή να προσυπογράψει το διάταγμα απαλλαγής από τα καθήκοντά της, τι πρέπει να πράξει ο ΠτΔ;

2. Ισχύει η ίδια απάντηση και στη περίπτωση που η πρόταση δυσπιστίας αφορά σε υπουργό;

Ο Πρωθυπουργός τελικά πείθεται να υποβάλλει την παραίτηση της Κυβερνήσεως. Κατά τη διαδικασία που ακολουθεί, και αφού διαπιστώνεται η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της βουλής, οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών ομάδων εισηγούνται ομόφωνα να διορισθεί υπηρεσιακός Πρωθυπουργός ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικράτειας για να αντιμετωπιστούν οι περιβαλλοντικές συνέπειες.

Μπορεί να δεχτεί αυτήν την εισήγηση;

3

Με νόμο θεσπίζονται κανόνες αντίθετοι σε Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις επιδοτήσεις στο ελαιόλαδο, με το σκεπτικό ότι οι ρυθμίσεις του Κανονισμού είναι βλαπτικές για τα συμφέροντα των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών. Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, εκδίδεται νέος Κανονισμός της ΕΕ που προβλέπει ότι οι νόμοι που ψηφίζονται στα κράτη μέλη δεν θα ισχύουν αν δεν εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβου΄λιο.

Η κυβέρνηση παραιτείται και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει αμέσως τη βουλή, απευθύνοντας παράλληλα διάγγελμα στο λαό με το οποίο και εξηγεί την ανάγκη προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία. Το διάγγελμα προσυπογράφεται από τον Πρόεδρο της Βουλής.

Αναπτύξτε τα συνταγματικά ζητήματα που ανακύπτουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου