Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Πρακτικό Ουσιαστικού Ποινικού Δικαίου με ενδεικτική απάντηση από τη Νομική Αθηνών


Ο Αντώνης χτυπά με σιδηρολοστό στο κεφάλι τον Βασίλη τραυματίζοντάς τον σοβαρά αποδεχόμενος ακόμη και την πιθανότητα θανάτου του Βασίλη. Ο Βασίλης μεταφέρεται αμέσως στο νοσοκομείο, όπου συνδέεται με μηχάνημα υποστήριξης των ζωτικών λειτουργιών του. Ύστερα από μερικές ώρες το μηχάνημα παύει να λειτουργεί και ο Βασίλης πεθαίνει. Η διακοπή λειτουργίας του μηχανήματος οφείλεται αποκλειστικά στην παράλειψη του αρμόδιου υπαλλήλου Σωτήρη να ενεργήσει τον τακτικό περιοδικό έλεγχο του μετασχηματιστή παροχής ενέργειας, που πρέπει να διενεργείται ανά εξάμηνο.

Διαπιστώνεται ότι, αν το μηχάνημα λειτουργούσε αδιάλειπτα, οι πιθανότητες του Βασίλη να επιζήσει θα ήταν 70%. Μετά τον θάνατο του Βασίλη, ο Φίλιππος εισέρχεται στο δωμάτιο που βρίσκονται τα ρούχα και προσωπικά αντικείμενα του Βασίλη και αφαιρεί το πορτοφόλι του, το οποίο τοποθετεί στον χαρτοφύλακά του. Γίνεται όμως αντιληπτός από τον φύλακα Χαρίλαο, ο οποίος τον ακινητοποιεί και ειδοποιεί τον υπεύθυνο ασφαλείας του νοσοκομείου.

Να αξιολογηθεί το αξιόποινο του Αντώνη, του Σωτήρη και του Φίλιππου.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (από καθηγητή της σχολής)

1. Ο Αντώνης έχει τελέσει βαριά σωματική βλάβη κατά του Βασίλη. Έχει ενδεχόμενο δόλο τέλεσης ανθρωποκτονίας. Ανάλογα με την απάντηση που θα δοθεί στο δεύτερο ζήτημα έχει τελέσει απόπειρα ανθρωποκτονίας ή (πιθανότερο) ανθρωποκτονία. Σε κάθε περίπτωση, η ανθρωποκτονία/απόπειρα ανθρωποκτονίας απορροφά την βαριά σωματική βλάβη.


2. Σφάλμα του συντηρητή Σωτήρη που συνίσταται σε παράλειψη. Ιδιαίτερη νομική υποχρέωση που πηγάζει από νόμο/σύμβαση. Το ζήτημα μπορεί να αντιμετωπιστεί ως διακοπή αιτιώδους συνάφειας (λόγω της παρεμβολής της αμελούς συμπεριφοράς του συντηρητή) ή ορθότερα, ως θέμα αντικειμενικού καταλογισμού. Υπάρχει όμως αμέλεια του συντηρητή που να συνδέεται αιτιωδώς με το αποτέλεσμα που επήλθε; (θάνατος του Βασίλη).

Υποθετική αιτιότητα: Διαφορετικές απόψεις: α) Κατά την κρατούσα άποψη απαιτείται πιθανότητα εγγίζουσα τη βεβαιότητα. Δεν υπάρχει εδώ άρα όχι ανθρωποκτονία από αμέλεια του Σωτήρη. β) Άλλες απόψεις απαιτούν πολύ μεγάλη πιθανότητα ή σημαντική αύξηση της πιθανότητας και οδηγούν σε κατάφαση της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Αν ακολουθήσει κανείς την άποψη ότι δεν υπάρχει ανθρωποκτονία από αμέλεια του Σωτήρη, τότε ανθρωποκτονία με πρόθεση που τέλεσε ο Αντώνης (αυτός ο κίνδυνος πραγματώθηκε). Αν ο θάνατος αποδίδεται στην αμέλεια του Σωτήρη, ανθρωποκτονία από αμέλεια του Σωτήρη και απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αντώνη.


3. Δεν υπάρχει κατοχή του Βασίλη στο πορτοφόλι μετά τον θάνατό του. Αν γίνει δεκτή κατοχή των υπευθύνων του νοσοκομείου, τότε κλοπή. Αν δεν υπάρχει κατοχή σε κανέναν, τότε υπεξαίρεση σε βάρος των κληρονόμων, που δεν ασκούν φυσική κατοχή. Και στις δύο περιπτώσεις τελειωμένη πράξη αφού ο Φίλιππος με την τοποθέτηση του πορτοφολιού θεμελιώνει δική του κατοχή (σφαίρα εξουσίας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου