Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ (ΠΟΙΝΙΚΟ, ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ) 2016-2017

ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Επιτρέπεται άμυνα υπέρ τρίτου όταν ο τρίτος αρνείται την παροχή της βοήθειας;

Συνοπτική απάντηση από Μυλωνόπουλο:
Άμυνα είναι δυνατή όχι μόνο όταν προσβάλλονται έννομα αγαθά του αμυνόμενου αλλά και έννομα αγαθά τρίτου (άμυνα υπέρ τρίτου). Όλα τα ατομικά έννομα αγαθά είναι καταρχήν δεκτικά άμυνας.
Άμυνα υπέρ τρίτου είναι δυνατή εφόσον πρόκειται για υπεράσπιση ατομικού έννομου αγαθού (τον εαυτό του ή άλλον). Κατά συνέπεια άμυνα επιτρέπεται όχι μόνο αν ο φορέας του ζήτησε βοήθεια ή συναινεί σε αυτήν αλλά και όταν ο φορέας του δεν την ζητήσει, επειδή πχ δεν γνωρίζει την επίθεση πχ ο Α επιχειρεί νύχτα να διαρρήξει ξένη οικία και ο διαβάτης Β τον χτυπά για να τον αποτρέψει.
Όταν μάλιστα πρόκειται για έννομο αγαθό επί του οποίου δεν υπάρχει εξουσία διάθεσης πχ ζωή, άμυνα επιτρέπεται ακόμη και παρά την αντίθετη βούληση του τρίτου.
Συνοπτική απάντηση από Κωσταρά:
Δικαίωμα καταρχάς για την απόκρουση της επίθεσης έχει το ίδιο το άτομο που δέχεται την παρούσα και άδικη επίθεση. Πχ σε μια απόπειρα ανθρωποκτονίας μπορεί να αμυνθεί ο άνθρωπος.
Πέρα από εκείνον που δέχεται την επίθεση, δικαίωμα άμυνας έχει και οποιοσδήποτε τρίτος. Εφόσον η άμυνα είναι όργανο προστασίας της αυθεντίας της έννομης τάξης, λογικό είναι να αναγνωρίζεται  το δικαίωμα της άμυνας σε οποιονδήποτε μπορεί να προστατεύσει αυτή την αυθεντία. Για τον λόγο αυτό το δικαίωμα του τρίτου στην άμυνα είναι αυτοτελές, δεν εξαρτάται δηλ. η άσκησή του από τη θέληση εκείνου που δέχεται την επίθεση. Μοναδική περίπτωση στην οποία η αντίθετη θέληση εκείνου που δέχεται την επίθεση μπορεί να μπλοκάρει το αμυντικό δικαίωμα του τρίτου, είναι η διάπραξη από τον επιτιθέμενο ενός εγκλήματος, ο άδικος χαρακτήρας του οποίου αίρεται τελικά με τη συναίνεση του παθόντος. Πχ σε μια απλή σωματική βλάβη, όπου στη μέση του δρόμου ο σύζυγος  διαπληκτίζεται με την σύζυγό του όπου και την δέρνει, δεν μπορεί να μπει στη μέση τρίτος να ασκήσει άμυνα υπέρ της συζύγου αφού αυτή λέει να μην ανακατεύεται κανείς στα οικογενειακά της.  Αλλάζει το πράγμα όμως αν ο σύζυγος βγάλει μαχαίρι και αρχίζει να μαχαιρώνει τη σύζυγο, εδώ δεν έχουμε απλή σωματική βλάβη αλλά επικίνδυνη του 309 ΠΚ στην οποία δεν λειτουργεί η συναίνεση του παθόντος. Το ίδιο συμβαίνει και στη βαρειά σωματική βλάβη του 310 ΠΚ ή σε μια απόπειρα ανθρωποκτονίας του αρ 42 σε συνδ με 299 ΠΚ.


ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ


Σύγκριση βουλής και κυβερνήσεως (γενική θεωρία, ισχύον ελληνικό δίκαιο, ιστορικά παραδείγματα).



Ευχαριστώ θερμά τον Βασίλειο και τη Δήμητρα που μου έστειλαν τα θέματα!! ΚΑΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου