Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ (ΑΠΛΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΛΑΒΗ, ΑΠΟΠΕΙΡΑ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, ΣΥΡΡΟΗ)

Ο Α παρακινεί τον Β να τραυματίσει τον Γ. Πράγματι, ο Β στήνει ενέδρα στον Γ, και όταν τον βλέπει να έρχεται, του επιτίθεται.
Στο σημείο της επίθεσης βρίσκεται ο Α, ο οποίος επειδή ο Γ προβάλλει σθεναρή αντίσταση στον Β, επεμβαίνει και αρχίζει να κτυπά τον Γ από πίσω. 
Τη σύμπραξή του αυτή αποδέχεται ο Β.
Έτσι, η αντίσταση του Γ πλέον κάμπτεται και μαζί πλέον Α και Β τον ξυλοκοπούν, προκαλώντας του απλές σωματικές βλάβες.

Ερωτάται:
(α) Ποιά η ευθύνη των Α και Β;
(β) Υπάρχει συρροή σωματικών βλαβών;

Συνοπτική απάντηση:
(α) Στο πρώτο ερώτημα: ο Α αφού παρακίνησε τον Β να τραυματίσει τον Γ είναι καταρχήν ηθικός αυτουργός απλής σωματικής βλάβης (άρθρο 308 παρ. 1 ΠΚ). Είναι όμως και συναυτουργός απλής σωματικής βλάβης, αφού, από κοινού με τον Β, προκάλεσαν τελικά σωματικές βλάβες στον Γ. Όμως, θα τιμωρηθεί μόνο για συναυτουργία και όχι για ηθική αυτουργία σε σωματική βλάβη, γιατί η ηθική αυτουργία θα θεωρηθεί μη τιμωρητή πρότερη πράξη και θα υποχωρήσει προς της υπέρτερης μορφής συμμετοχής που είναι η συναυτουργία (φαινομενική πραγματική συρροή συμμετοχής). Ο Β θα τιμωρηθεί για συναυτουργία σε απλή σωματική βλάβη. Η συναυτουργία των Α και Β είναι διαδοχική.

(β) Στο δεύτερο ερώτημα: οι Α και Β θα τιμωρηθουν για μια απλή σωματική βλάβη και όχι για σωρεία τόσων σωματικών βλαβών όσα και τα χτυπήματα στο σώμα του Γ,  γιατί τα μερικότερα χτυπήματα εντάσσονται στην ίδια κατάλυση της "ειρήνευσης" του αγαθού της σωματικής ακεραιότητας του Γ, κατάλυση, η οποία δεν είχε αποκατασταθεί, αφού τα χτυπήματα έγιναν στον ίδιο χρόνο.

Πηγή: http://www.dapnomikis-thess.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου