Τρίτη 5 Μαΐου 2015

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΕΣΕΙ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ



Ο Α διαπληκτίζεται με τον Β μέσα στο σπίτι του προηγούμενου και του φέρει σοβαρά πλήγματα, με αποτέλεσμα τον θάνατό του, τον οποίο επιδίωκε. Κατόπιν αφαιρεί από την κατοχή του Β το ρολόι του αξίας 20.000 ευρώ και 200 ευρώ που βρήκε μέσα στο σπίτι.

Ερωτάται:
(α) Αξιολογήστε την ποινική ευθύνη του Α.
(β) Ποια είναι η ποινική ευθύνη του Α εάν σκότωσε τον Β για να τον ληστέψει;

Συνοπτικές απαντήσεις:
(α)      Ο Α, αφού επιδιώκει τον θάνατο του Β, διαπράττει ανθρωποκτονία με πρόθεση (άρθρο 299 παρ. 1 ΠΚ). Στη συνέχεια αφαιρεί το ρολόι του Β και χρηματικό ποσό από την οικία του Β και διαπράττει υπεξαίρεση (άρθρο 375 παρ. 1 ΠΚ), διότι ο νεκρός δεν έχει ιδιοκτησία και κυριότητα κατά τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, οπότε η αφαίρεση των πραγμάτων αποτελεί υπεξαίρεση, αφού εξάλλου δεν είχαν αποδοθεί με τον νόμιμο τύπο στους κληρονόμους τα πράγματα του Β.
Οι ενέργειες του Α καλύπτουν τόσο την αντικειμενική υπόσταση (εξωτερικά στοιχεία), όσο και την υποκειμενική υπόσταση (εσωτερικά στοιχεία), των εγκλημάτων αυτών. Τα αδικήματα αυτά είναι κακούργημα και πλημμέλημα, διώκονται αυτεπαγγέλτως, είναι στιγμιαία κοινά εγκλήματα και διαπράττονται με αληθινή συρροή.

(β)     Εάν ο Α επιθυμούσε να ληστέψει τον Β και τον σκότωσε τότε διαπράττει θανατηφόρα ληστεία (άρθρο 380 παρ. 2 ΠΚ). Η ενέργεια του Α καλύπτει τόσο την αντικειμενική υπόσταση (εξωτερικά στοιχεία), όσο και την υποκειμενική υπόσταση (εσωτερικά στοιχεία), του εγκλήματος αυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου