Δ/σμός ΕΣΔΔΑ








ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 2022 (135 θέσεις)

















ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 2021 (160 θέσεις) 















ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 2020 (90 θέσεις)

Προκήρυξη 27ου Διαγωνισμού









ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ



















A' ΣΤΑΔΙΟ:

ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ





Επιτομή Διοικητικού - Γέροντα et al από Άρτεμη Τρίκη
 
Διοικητικό Δίκαιο (σημειώσεις Γιακουμάκη) 

Ευρωπαϊκό Δίκαιο (σημειώσεις Γιακουμάκη) 

Το δημοκρατικό πολίτευμα (Μανιτάκης)

Οι οικονομικές διαστάσεις στις σχέσεις εκκλησίας κράτους (Χρυσόγελος) 

Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα (σημειώσεις Νεοπτολέμου απο Νομική Αθηνών) 

Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα (Θεωδορακόπουλος) 

Κοινωνικό Κράτος και Κοινωνική Πολιτική (ΕΚΔΔΑ)

Το πολίτευμα της Ελλάδος (σημειώσεις από Ράικο) 

Το κράτος (σημειώσεις από Ράικο) 

Σταθμοί Συνταγματικής Ιστορίας 1821 έως σήμερα 

Σημειώσεις συνταγματικού δικαίου (σημειώσεις από Παντελή) 

Συνταγματικό Δίκαιο (σημειώσεις από βιβλίο Σπυρόπουλου) 

Έννοια κράτους και μορφές κρατών 

Λευκή Βίβλος για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση της Επιτροπής των Περιφερειών

Από την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση στο ... μνημόνιο!

Το Δίκαιο της Ανάγκης

Πράσινη Βίβλος (2011) 

Λευκή βίβλος (2006) 

Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου 

Η Δημοκρατία στο τέλος του αιώνα (Δ. Χαραλάμπης) 









Δημόσια Οικονομική (Πανεπιστήμιο Θράκης)

Ευρωπαϊκή ενοποίηση (ΕΚΔΔΑ)

Ο Κρατικός Προυπολογισμός (Σημειώσεις ΕΚΔΔΑ)

Ο οικονομικός ρόλος του κράτους 

Οικονομική πολιτική του κράτους (διαφάνειες) 

Μελέτη ΕΛΙΑΜΕΠ - Ελληνική Οικονομία 

 Η θεωρία του Μαρξ για τον καπιταλισμό

Μέσα δράσης του κράτους 

Ισοζύγιο πληρωμών - Αιτίες ανισορροπιών και προτάσεις πολιτικής (ΤτΕ) 

Είναι μεγάλος ο δημόσιος τομέας; (Λαδή Στέλλα) 

Κρίση ευρωζώνης 

Ελληνική κρίση 2008/9 και ευρωζώνη 

Πως λειτουργεί η ευρωπαϊκή ένωση 

Οικονομική και κοινωνική πολιτική της ΕΕ 

Οικονομική της ευημερίας

Βασικά σημεία έκθεσης ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την οικονομία 2020

Μεγάλες διαφορές απασχόλησης και ΑΕΠ στην ΕΕ 

Νομισματική Πολιτική 2019-2020

Σημειώσεις στην Οικονομική Θεωρία - Φιλίνης Κ 







Η ΥΛΗ ΓΙΑ "ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ"ΑΠΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

  
1. Το κράτος: Θεωρίες του κράτουςΜορφές του κράτους.   Κράτος και οικονομία.  Κρατικές πολιτικές και παρεμβατισμός  Το ζήτημα της νομιμοποίησης του κράτους.   Έθνος και κράτος.    Οι λειτουργίες του κράτους
Συγκριτικά μοντέλα κρατών, διακυβέρνησης και δημοκρατίας.


2. Κράτος και πολιτικό σύστημα: Πολιτικό σύστημα, πολιτειακό καθεστώς και πολίτευμα.    Θεωρίες της Δημοκρατίας.     Το δημοκρατικό πολίτευμα και το αντιπροσωπευτικό σύστημα.     Η σχέση κοινωνίας και πολιτικής.      Η κοινωνία στο πολιτικό σύστημα.     Η ιδιότητα του πολίτη.       Εκλογές, ομάδες συμφερόντων και διαδικασίες λήψεως των αποφάσεων.  



 3. Οι πολιτικές του κράτους:   Θεωρίες περί των πολιτικών του κράτους.     Φιλελευθερισμός, νεοφιλελευθερισμός, σοσιαλισμός.     Κρατικές πολιτικές και παρεμβατισμός. Σχέσεις κράτους και Εκκλησίας.


4. Το συνταγματικό δίκαιο:   Συνταγματικό δίκαιο των δικαιωμάτων και συνταγματικό δίκαιο των εξουσιών.      Η συνταγματική αναθεώρηση.     Η ιεραρχία των κανόνων δικαίου.           Το ισχύον ελληνικό σύνταγμα.       Οργανωτικές βάσεις του πολιτεύματος.       Η μορφή του ελληνικού πολιτεύματος.           Η δημοκρατική αρχή.        Το κοινοβουλευτικό σύστημα.         Η προεδρευόμενη μορφή του πολιτεύματος.        Η διάκριση των λειτουργιών.           Κράτος Δικαίου.        Κοινωνικό Κράτος.      Η αρχή της νομιμότητας.


5. Θεμελιώδη δικαιώματα: Έννοια και κατηγορίες των θεμελιωδών δικαιωμάτων.     Φορείς, αποδέκτες, πεδίο προστασίας, περιορισμοί θεμελιωδών δικαιωμάτων.      Η αρχή της αναλογικότητας.   Η αρχή της εθνικής και κοινωνικής αλληλεγγύης.  Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.    Θετική και αρνητική ελευθερία.     Η αρχή της ισότητας και ειδικότερες εκφάνσεις της.    Τα θεμελιώδη δικαιώματα στο ελληνικό Σύνταγμα,    στην ΕΣΔΑ και στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.    Τριτενέργεια των θεμελιωδών δικαιωμάτων.


6. Οργανωτικό Συνταγματικό δίκαιο-τα όργανα του κράτους: Εκλογικό σώμα.     Βουλή.   Πρόεδρος της Δημοκρατίας.      Κυβέρνηση.    Πρωθυπουργός, υπουργοί, ευθύνη των μελών της κυβέρνησης.     Η διοίκηση (κεντρική, αποκεντρωμένη).      Ανεξάρτητες αρχές.    Δικαστική λειτουργία.    Λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών.     Δικαστικός έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων.


7. Ευρωπαϊκή Ένωση:   Η συνθήκη της Λισαβόνας.    Οι πολιτικοί θεσμοί της ΕΕΕυρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή.    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.      Το Δικαστήριο της ΕΕ, Ευρωπαϊκό ελεγκτικό συνέδριο..      Το Eurogroup.    Οι πηγές του ενωσιακού δικαίου.     Πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο.    Παράγωγο ευρωπαϊκό δίκαιο.   Οι γενικές αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου.    Οι τέσσερις οικονομικές ελευθερίες και η εσωτερική αγορά.     Η σχέση Συντάγματος και ευρωπαϊκού δικαίου.     Η διάκριση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συμβουλίου της Ευρώπης.  Η έννοια της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.


 
Η ΥΛΗ ΓΙΑ "ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ-ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ-ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ"ΑΠΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ


    1. Ιστορική εξέλιξη της οικονομικής σκέψης:   Κλασική Πολιτική ΟικονομίαΜαρξισμός.   Νεοκλασικισμός.    Θεσμική Σχολή.    Κενσιανισμός.


2. Το σύστημα της αγοράς και ο σχηματισμός των τιμών: Επιλογές του καταναλωτή και η θεωρία της ζήτησης αγαθών.        Ελαστικότητα ζήτησης και προσφοράς.     Θεωρία της παραγωγής του κόστους και της προσφοράς αγαθών.      Ανταγωνισμός, συντονισμός και ισορροπία.


3. Μορφές αγοράς, ανταγωνισμός και κοινωνική ευημερία:  Τέλειος ανταγωνισμός.     Μονοπώλιο.   Ολιγοπώλιο.    Μονοπωλιακός Ανταγωνισμός..


 4. Ο μηχανισμός της αγοράς και η λογική των ρυθμιστικών παρεμβάσεων του κράτους:   Ατέλειες και αποτυχίες της αγοράς.   Δημόσια αγαθά.  Κοινόκτητοι Πόροι.  Εξωτερικές οικονομίες και εξωτερικές επιβαρύνσεις.


 5.   Συνολική προσφορά, συνολική ζήτηση και η έννοια της μακροοικονομικής ισορροπίας:  Το εισοδηματικό κύκλωμα και το σύστημα των εθνικολογιστικών κατηγοριών.      Προσδιορισμός του εθνικού εισοδήματος και της συνολικής απασχόλησης.


6. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας, H κεντρική τράπεζα και ο προσδιορισμός του γενικού επιπέδου των τιμών.    Ανεργία και πληθωρισμός.   Οικονομική ανάπτυξη και μεγέθυνση.


7. Ο κρατικός προϋπολογισμός: Η διαδικασία του κρατικού προϋπολογισμού. Φύση και κριτήρια δημοσίων δαπανών.      Χρηματοδότηση των δημοσίων δαπανών


8. Οικονομικές πολιτικές του κράτους, συμπληρματικότητες και αντιθέσεις: Σταθεροποιητική πολιτική.    Εισοδηματική πολιτική.    Κοινωνική Πολιτική.      Αναπτυξιακή πολιτική.     Πολιτική αντιμετώπισης της φτώχειας.      Πολιτική ανταγωνισμού.   Δημόσιες επιχειρήσεις. Τα οικονομικά της προσφοράς.


9. Διεθνής οικονομία και οικονομική πολιτική:  Η αποτελεσματικότητα της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής σε μια ανοικτή οικονομία.      Συναλλαγματικές ισοτιμίες.     Οικονομική ανάπτυξη και οικονομικές ανισότητες σε παγκόσμιο επίπεδο..


10. Οικονομικές διαστάσεις της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: Η εσωτερική αγορά.     Οικονομική και Νομισματική ΈνωσηΗ νέα ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση στο χώρο του ευρώ.     Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


11. Η ελληνική οικονομία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης:   Εξελίξεις και προοπτικές.   Δημόσια οικονομικά.     Ισοζύγιο πληρωμών.     Απασχόληση και ανεργία.    Κατευθύνσεις πολιτικής.     Προοπτικές ονομαστικής και πραγματικής σύγκλισης.     Δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα και Ευρωζώνη.   
    

ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ


Ερωτήσεις Τεστ Δεξιοτήτων ΑΣΕΠ 2008

Απαντήσεις στο τεστ δεξιοτήτων 2008

Τεστ δεξιοτήτων (Online) exaskisi.gr

60 Ερωτήσεις δεξιοτήτων (Όμιλος ΠΛΑΤΩΝ) 

Τεστ δεξιοτήτων Online (ΑΣΕΠ 2007) 

100 ερωτήσεις ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ (εκπαιδευτήριο ΚΑΡΦΗ) 

20 Ερωτήσεις Δεξιοτήτων (Κόντος) 

Το λέμε σωστά; Το γράφουμε σωστά; (Αναγνωστοπούλου)