Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Κατατακτήριες Νομικής Αθηνών ή Κομοτηνής; Τι να προτιμήσω;




Του Ελευθερίου Αθανασόπουλου, δικηγόρου, διευθυντή σπουδών Nomopolis

Το γνωστό δίλημμα που τίθεται ενώπιον των αποφοίτων που θέλουν να σπουδάσουν Νομικά μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων: Νομική Αθηνών ή Κομοτηνής;

Στατιστικώς πιο ποθητή εμφανίζεται η Νομική Αθηνών που όμως συνοδεύεται και από μια φήμη μεγαλύτερης δυσκολίας των κατατακτηρίων της.  Ως εκ τούτου πολλοί υποψήφιοι εξετάζουν την συμμετοχή τους στις κατατακτήριες της Νομικής Κομοτηνής βασιζόμενοι στη φημολογούμενη ευκολία σε σχέση με της Αθήνας. Άλλοι δε επιλέγουν να συμμετάσχουν και στις δύο, ειδικά περιπτώσεις υποψηφίων που έχουν ήδη αποτύχει στις κατατακτήριες της Νομικής Αθηνών και προσπαθούν ξανά. Ποια είναι όμως η αλήθεια; Τι πρέπει να γνωρίζει ο απόφοιτος που βρίσκεται ενώπιον του σχετικού διλήμματος;
Ας παραθέσουμε κάποια δεδομένα που αφορούν το εν λόγω δίλημμα.

Παράγων δυσκολίας : οι κατατακτήριες της Νομικής Κομοτηνής είναι εκ του αποτελέσματος πιο εύκολες. Αυτό συμβαίνει κυρίως διότι συμμετέχουν πολύ λιγότεροι υποψήφιοι και οι διορθωτές διορθώνουν μάλλον επιεικέστερα. Όμως: η ύλη των κατατακτηρίων της Νομικής Κομοτηνής είναι μεγαλύτερη εκείνης των Αθηνών και μάλιστα περιλαμβάνει αστικό δικονομικό δίκαιο (ή αλλιώς, πολιτική δικονομία) και ποινική δικονομία. Ειδικά δε το αστικό δικονομικό δίκαιο είναι αρκετά δυσχερές για τον μη νομικό, μεγάλη η ύλη του και συνήθως είναι μάθημα που διδάσκεται μετά το 2ο έτος στις νομικές σχολές. Στις κατατακτήριες της Νομικής Αθηνών δεν εξετάζεται καμία δικονομία, ούτε ποινική δικονομία, ούτε πολιτική δικονομία. Άρα, ο υποψήφιος της νομικής Κομοτηνής έχει μεγαλύτερη εξεταστέα ύλη ενώπιόν του. Εντούτοις, δεν απαιτείται και δεν είναι δυνατή τόση εμβάθυνση όσο στα αντίστοιχα μαθήματα της Νομικής Αθηνών. Τα τρία εξεταζόμενα μαθήματα της νομικής Αθηνών (γενικές αρχές αστικού, γενικό ποινικό και συνταγματικό) εξετάζονται εις βάθος, λεπτομερώς και η βαθμολόγηση είναι αυστηρή. Πολλοί αποτυχόντες της νομικής Αθηνών απογοητεύονται μην μπορώντας πολλές φορές να γνωρίζουν τι ακριβώς έγραψαν λάθος και γιατί τους οδήγησε σε μη προβιβάσιμο βαθμό. Έτσι, στρέφονται στις κατατακτήριες της Νομικής Κομοτηνής, αφού άλλωστε μεγάλο μέρος της εξεταστέας ύλης ταυτίζεται και ως προς το μέρος που ταυτίζεται η εξεταστέα ύλη η προετοιμασία για τις κατατακτήριες των Αθηνών είναι υπερεπαρκής.

Παράγων ποιότητας σπουδών: η ποιότητα σπουδών στις σχολές Αθήνας & Κομοτηνής δεν διαφέρει ιδιαίτερα. Η Νομική Σχολή των Αθηνών είναι μάλλον λίγο δυσκολότερη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Νομική της Κομοτηνής υστερεί σε ποιότητα. Δεν χρειάζεται επομένως κάποιος υποψήφιος να απασχοληθεί σχετικά με το ζήτημα της ποιότητας των σπουδών. Αυτό που όμως έχει παρατηρηθεί στην αγορά εργασίας είναι ότι το να είσαι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών «ακούγεται» πιο καλό από το να είσαι της Κομοτηνής, κάτι που θεωρώ βασίζεται και στην χαμηλότερη κατά μέσο όρο βαθμολογία πρόσβασης στις πανελλήνιες (εξ ου και ο παλαιόθεν απαξιωτικός χαρακτηρισμός για τη Νομική Κομοτηνής ότι είναι «ΤΕΙ Νομικής», κάτι που φυσικά δεν ισχύει).

Συμπεράσματα: είναι δεδομένο ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι επιθυμούν να περάσουν στην Αθήνα. Για εκείνον που έχει τις ικανότητες και θα διαβάσει αρκετά οι πιθανότητες είναι αυξημένες να περάσει στη Νομική Αθηνών. Αν δεν τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα να περάσει Αθήνα, πιο εύκολος είναι ο δρόμος της Κομοτηνής, με βάση τα μέχρι σήμερα ισχύοντα. Και δύο σχολές προσφέρουν αρκετά καλό επίπεδο σπουδών και δεν πρέπει να απασχολήσει ιδιαίτερα τον υποψήφιο το ζήτημα αυτό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις κατατακτήριες στείλτε e-mail στο nomopolis.edu@gmail.com

2 σχόλια:

  1. Μπορεί κάποιος απο αθήνα, να μπορεί να παρακολουθεί μαθήματα, μέσω φροντιστηρίου, για την νομική κομοτηνής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σας, Πως θα μπορούσα να επικοινωνήσω μαζί σας για ορισμένες απορίες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή