Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Ανακοίνωση κατατακτηρίων εξετάσεων Νομικής Αθηνών 2022-2023

Φέτος παιδιά κλείνω 20 χρόνια που ασχολούμαι με τις κατατακτήριες νομικής (θα μπορούσα να πάρω και σύνταξη αν ασφαλιζόμουν 😁) και 12 χρόνια από τότε που άνοιξα το συγκεκριμένο μπλογκ για να βοηθηθώ στο διάβασμά μου (αρχικά) γιατί αναρτούσα τις σημειώσεις μου για να τις βλέπω από οποιοδήποτε υπολογιστή (για τότε). Μετά ήρθαν στην Ελλάδα και τα συννεφάκια όπου μπορεί ο καθένας μας αγοράζοντας χώρο στο διαδίκτυο να έχει εκεί προστατευμένα όλα τα αρχεία του πληρώνοντας βέβαια το αντίτιμο που αναλογεί στο χώρο που "μισθώνει".

Η ανακοίνωση για τις προσεχείς κατατακτήριες εξετάσεις της Νομικής Αθηνών βγήκε από τη σχολή στις 29-4-2022, όπου αναφέρονται τα παρακάτω (κόπι - πάστε έκανα):


Αθήνα, 29.4.2022

 

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2022-2023

 

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 3404/2005 (Α΄260) όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 57 του ν. 4186/2013 (Α΄193), το άρθρο έκτο παρ. 10 του ν. 4218/2013 (Α΄268) και το άρθρο 74 παρ. 3 του ν. 4485/2017 (Α΄114), την υπ’ αριθμ. Φ1/192329/Β3 (ΦΕΚ 3185/τ.Β΄/16.12.2013) υπουργική απόφαση όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. 92983/Ζ1 (ΦΕΚ 1329/τ. Β΄/2.7.2015) υπουργική απόφαση και την από 13.4.2022 απόφαση της Συνέλευσης της Νομικής Σχολής για την κατάταξη πτυχιούχων το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, ανακοινώνονται τα κάτωθι:

 

Ποσοστό κατατάξεων:

Το ποσοστό των κατατάξεων των πτυχιούχων Πανεπιστημίου, Τ.Ε.Ι. ή ισοτίμων προς αυτά, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., της Ελλάδος ή του εξωτερικού (αναγνωρισμένα από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.), καθώς και των κατόχων πτυχίων ανώτερων σχολών υπερδιετούς και διετούς κύκλου σπουδών αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλων Υπουργείων, ορίζεται σε ποσοστό 12% επί του αριθμού των εισακτέων κάθε ακαδημαϊκού έτους σε κάθε Τμήμα Πανεπιστημίου, Τ.Ε.Ι. ή Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

 

Τρόπος επιλογής

Η επιλογή των υποψηφίων για κατάταξη πτυχιούχων γίνεται αποκλειστικά με κατατακτήριες εξετάσεις με θέματα ανάπτυξης σε τρία μαθήματα.

 

Εξάμηνο κατάταξης:

Ως εξάμηνο κατάταξης πτυχιούχων ορίζεται το 3Ο.

 

Εξεταζόμενα μαθήματα:

·      Συνταγματικό Δίκαιο (1ου εξαμήνου)

·      Γενικές Αρχές Αστικού Δικαίου (1ου εξαμήνου)

·      Γενικό Ποινικό Δίκαιο (2ου εξαμήνου)

 

Ύλη:

Η ύλη των μαθημάτων είναι η διδασκόμενη στο αντίστοιχο εξάμηνο της Σχολής.

 

Συνταγματικό Δίκαιο (402001)

Ύλη:

1.      Θεωρητικά προλεγόμενα: Κράτος (έννοια και στοιχεία), Σύνταγμα (έννοια, διακρίσεις, νομικοπολιτική σημασία), Πηγές του συνταγματικού δικαίου, Συντακτική εξουσία - Αναθεωρητική λειτουργία, Έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων.

2.      Θεμελιώδεις αρχές: Δημοκρατική αρχή, αρχή του κράτους δικαίου, αρχή του κοινωνικού κράτους, αρχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αρχή της ισότητας, αρχή της ελευθερίας.

3.      Το Πολίτευμα: Διακρίσεις, Αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Οργανωτικές βάσεις του πολιτεύματος, Διάκριση των εξουσιών, Αντιπροσωπευτικό σύστημα, Συστήματα κυβερνήσεως, Ανάδειξη αρχηγού κράτους, Το πολίτευμα κατά το άρθρο 1 Συντ., Προστασία του πολιτεύματος.

4.      Άσκηση της λαϊκής κυριαρχίας: Το δικαίωμα πολιτικής ψήφου, το εκλογικό σώμα, τα πολιτικά κόμματα.

5.      Βουλή: Ανάδειξη των μελών της Βουλής, Νομικό καθεστώς των βουλευτών, Εσωτερική δομή της Βουλής, Λειτουργία της Βουλής, Αρμοδιότητες της Βουλής, Διάλυση της Βουλής.

6.      Εκτελεστική εξουσία: O Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ανάδειξη, θητεία, συνταγματική θέση, αρμοδιότητες), η Κυβέρνηση (σύνθεση, νομική θέση αρμοδιότητες, σχηματισμός, σχέσεις Κυβερνήσεως, Προέδρου της Δημοκρατίας και Βουλής, ευθύνη υπουργών), η Διοίκηση (οργάνωση, συγκεντρωτικό – αποκεντρωτικό σύστημα, αυτοδιοίκηση καθ΄ύλη και τοπική, ειδικό καθεστώς Αγ. Όρους, όργανα της διοικήσεως, βασικές γραμμές υπηρεσιακής καταστάσεως).

7.      Δικαστική εξουσία: Δικαστήρια (είδος οργάνων, κατηγορίες, αρμοδιότητες), Συνταγματικές εγγυήσεις της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης (προσωπικές και λειτουργικές), Δικαστήρια προβλεπόμενα ειδικά από το Σύνταγμα.

8.      Ελληνική Συνταγματική Ιστορία.

9.      Οι κανόνες δικαίου (αναθεώρηση συντάγματος, νόμοι, ευρωπαϊκό δίκαιο, κανονιστική αρμοδιότητα εκτελεστικής εξουσίας, κατάσταση πολιορκίας κ.λ.π.).

 

Γενικές Αρχές Αστικού Δικαίου (402002)

Ύλη:

1.        Έννοια και λειτουργία του δικαίου-πηγές-κανόνες δικαίου.

2.        Δικαίωμα: Έννοια-διακρίσεις-γένεση-κτήση-αλλοίωση-απώλεια-άσκηση.

3.        Τα Πρόσωπα: Η έννοια του προσώπου ως θεμελιώδης νομική έννοια-φυσικά πρόσωπα-νομικά πρόσωπα

4.        Οι Δικαιοπραξίες: Έννοια και είδη-προαπαιτούμενα-κατάρτιση σύμβασης- ακυρότητα, ακυρωσία-ερμηνεία.

5.        Αιρέσεις-Προθεσμίες

6.        Συναίνεση-Έγκριση.

7.        Αντιπροσώπευση.

8.        Ο χρόνος στο δίκαιο.

 

Γενικό Ποινικό Δίκαιο (402005)

Ύλη:

1.      Η ποινική και η δικαιολογητική της βάση.

2.      Η αρχή της νομιμότητας των εγκλημάτων και των ποινών. Nullum crimen, Nulla poena sine lege.

3.      Oι τρεις βαθμίδες της έννοιας του εγκλήματος.

4.      H έννοια της πράξης στο ποινικό δίκαιο.

5.      H ειδική υπόσταση του εγκλήματος.

6.      Oι διακρίσεις των εγκλημάτων.

7.      Αντικειμενικός αιτιώδης σύνδεσμος και αντικειμενικός καταλογισμός ως στοιχεία της αντικειμενικής υπόστασης.

8.      Η υποκειμενική υπόσταση.

9.      Ο δόλος.

10.   Η αμέλεια.

11.   Τα εκ του αποτελέσματος διακρινόμενα εγκλήματα.

12.   Τα μη γνήσια εγκλήματα παραλείψεως.

13.   Το άδικο.

14.   Η προσταγή.

15.   Η άμυνα.

16.   Η κατάσταση ανάγκης που αίρει το άδικο.

17.   Η σύγκρουση καθηκόντων ως λόγος άρσης του άδικου.

18.   Η συναίνεση του παθόντος.

19.   Ειδικοί λόγοι άρσης του άδικου.

20.   Η ενοχή.

21.   Η ικανότητα προς καταλογισμό.

22.   Η συνείδηση του άδικου.

23.   Η βουλητική αδυναμία συμμόρφωσης.

24.   Η απόπειρα.

25.   Η συμμετοχή στο έγκλημα.

26.   Η συναυτουργία.

27.   Η ηθική αυτουργία.

28.   Η συνέργεια.

29.   Η έμμεση αυτουργία.

30.   Ειδικά ζητήματα συμμετοχής.

31.   Η συρροή εγκλημάτων (αληθινή συρροή).

32.   Η συρροή νόμων (φαινομενική συρροή).

 

Προτεινόμενα συγγράμματα;

Τα προτεινόμενα συγγράμματα είναι αυτά τα οποία δίνονται προς επιλογή και στους προπτυχιακούς φοιτητές της Σχολής.

Για να τα δείτε ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα:

·      Εισέλθετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Ευδόξου https://eudoxus.gr

·      Επιλέγετε το πεδίο (δεξιά στην οθόνη) με τίτλο: ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ Μαθήματα-Συγγράμματα για όλα τα Πανεπιστήμια/ΤΕΙ

·      Επιλέγετε το ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

·      Επιλέγετε το ΝΟΜΙΚΗΣ

·      Επιλέγετε το Πρόγραμμα Σπουδών (2021-2022)

·      Κοιτάτε το Μάθημα που σας ενδιαφέρει.

 

Υποβολή Αιτήσεων:

Η αίτηση και τα δικαιολογητικά των πτυχιούχων που επιθυμούν να καταταγούν στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, θα υποβληθούν από 1 έως 15 Νοεμβρίου 2022 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης https://eprotocol.uoa.gr

Στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση ακολουθείστε τη διαδρομή: Σύνδεση - Σύνδεση μέσω taxisnet. Αφού συνδεθείτε, επιλέξτε το πεδίο με τίτλο: Νέα Αίτηση και έπειτα το πεδίο με τίτλο: Αίτηση για κατατακτήριες εξετάσεις, όπου θα συνυποβάλετε και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

 

Δικαιολογητικά:

·      Αντίγραφο πτυχίου ή πιστοποιητικό περάτωσης σπουδών (για όσους δεν έχουν ακόμη ορκισθεί). Προκειμένου για πτυχιούχους εξωτερικού συνυποβάλλεται και βεβαίωση ισοτιμίας του τίτλου σπουδών τους από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) ή από το όργανο που έχει την αρμοδιότητα αναγνώρισης του τίτλου σπουδών.

·      Φωτοτυπία Ταυτότητας ή Διαβατηρίου.

 

Χρόνος διενέργειας εξετάσεων:

Οι κατατακτήριες εξετάσεις θα διενεργηθούν κατά το διάστημα από 1 έως 20 Δεκεμβρίου 2022. Το πρόγραμμα εξετάσεων θα ανακοινωθεί από τη Γραμματεία της Σχολής τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν την έναρξη εξέτασης του πρώτου μαθήματος.

 

Προφορική εξέταση:

Οι υποψήφιοι προς κατάταξη πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με αναπηρία και ειδικές μαθησιακές ανάγκες εξετάζονται προφορικά ή γραπτά ανάλογα με τις δυνατότητές τους και συγκεκριμένα:

Εξετάζονται προφορικά κατόπιν αιτήσεώς τους οι υποψήφιοι προς κατάταξη, οι οποίοι αδυνατούν να υποστούν γραπτή εξέταση επειδή:

α) είναι τυφλοί, σύμφωνα με το Ν. 958/1979 (ΦΕΚ 191 Α΄) ή έχουν ποσοστό αναπηρίας στην όρασή τους τουλάχιστον 67% ή είναι αμβλύωπες με ποσοστό αναπηρίας στην όραση τους τουλάχιστον 67%,

β) έχουν κινητική αναπηρία τουλάχιστον 67% μόνιμη ή προσωρινή, που συνδέεται με τα άνω άκρα,

γ) πάσχουν από σπαστικότητα των άνω άκρων,

δ) πάσχουν από κάταγμα ή άλλη προσωρινή βλάβη των άνω άκρων, που καθιστά αδύνατη τη χρήση τους για γραφή,

ε) παρουσιάζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία.

Η σχετική αίτηση (πέραν της αίτησης για κατατακτήριες εξετάσεις) υποβάλλεται στη Σχολή, στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν, συνοδευόμενη από σχετική γνωμάτευση σύμφωνα με το ισχύον κάθε φορά σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας της οικείας υγειονομικής επιτροπής, από την οποία να προκύπτει ότι δεν είναι δυνατόν να εξεταστούν προφορικά.

 

 

Από τη Γραμματεία της Νομικής Σχολής


Πηγή: https://www.law.uoa.gr/katataxi_ptychioychon_tritobathmias_ekpaideysis/katataktiries_2022_2023/


10 σχόλια:

  1. Καλησπέρα..Θέλω να δώσω κατατακτήριες για Νομική αλλά μόλις τώρα άρχισα να το ψάχνω και θα ήθελα αν μπορεί κάποιος να με κατατοπίσει σχετικά..Κατ'αρχην από τις πρόσφατες ανακοινώσεις διαπιστώνω ότι μόνο στη Νομική Αθηνών οι επιτυχόντες κατατάσσονται στο 3ο εξάμηνο ενώ για τις άλλες δύο σχολές κατατάσσονται στο 1ο..Γιατί αυτό?Δεδομένου για μένα ότι έχω κλείσει τα 40 πλέον αυτό είναι σημαντικό για να τελειωσω την Σχολη σε 3ςκομα χρόνια και όχι σε τέσσερα.Απο την αλλά όμως αναρωτιέμαι αν το τμήμα των Αθηνών είναι γενικά δυσκολότερο να το τελειώσεις πιο γρήγορα η έστω στην ώρα σου,δεδομένου ότι όπως διάβασα εδώ γενικά και οι κατατακτήριες για αυτό το τμήμα είναι πιο απαιτητικές με πολύ αυστηρή βαθμολόγηση.Ισως άργησα να το πάρω απόφαση αλλά το θέλω πάρα πολύ και νιώθω λόγω ηλικίας ότι έχω μια ευκαιρία να το κάνω και να τελειώσω γρήγορα!!Η ερώτηση είναι τελικά Νομική Αθηνών η Κομμοτηνης?Τέλος,προσφέρεται από το πρόγραμμα σπουδών των αντίστοιχων τμημάτων η δυνατότητα στους φοιτητές να παίρνουν ενδεχομένως παραπάνω μαθήματα ώστε εφόσον επιτύχουν σε αυτά να τελειώσουν και νωρίτερα??Όλα αυτά σε ένα ιδανικό σενάριο κατά το οποίο είσαι ο σούπερ φοιτητής που τα καταφέρνει πάντα περίφημα..Γνωρίζω ότι είναι πολύ δύσκολα όλα αυτά αλλά πραγματικά θέλω να το κάνω..Όμως αισθάνομαι πως με πιέζει η ηλικία μου .. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!!!Να είστε καλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα φίλε μου εγώ φέτος πέρασα στην Νομική Αθηνών και είμαι 39 ετών ,λέω την ηλικία μου γιατί αναφέρθηκες ότι είσαι 40 οπότε όπως καταλαβαίνεις δεν αποτελεί αυτό κανένα πρόβλημα θα δεις τον Δεκέμβριο που θα δώσεις πολύ μεγαλύτερες ηλικίες από εμάς.Οσον αφορά τώρα τις κατατακτήριες στην Νομική Αθηνών είναι όπως τα είπες ,είναι απαιτητικές με πολύ αυστηρή βαθμολόγηση ,και θέματα αψυχολογητα δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που βάζουν στους ήδη φοιτητές στην σχολή,ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και οι θέσεις λίγες όλα αυτά όμως δεν σημαίνουν ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις.Στξν νομική Κομοτηνής αν και δεν ξέρω πολλά πράγματα απ'ότι διαβάζω εδώ φέτος τους βάλανε λίγο δύσκολα καμία σχέση βέβαια με μας εδώ στην Αθήνα μερά με την νύχτα το επίπεδο των θεμάτων και οι θέσεις αρκετά ποιο πολλές ,νομίζω πήρε 61-62, αντικειμενικά την Κομοτηνή την επιλέγουν ως τον εύκολο δρόμο για να αποφύγουν το βουνό που λέγεται νομική Αθηνών,τα μαθήματα εκεί που εξετάζουν είναι περισσότερα αλλά δεν απαιτούν εμβάθυνση ,σε αντίθεση με την Αθήνα που και τα τρία μαθήματα εξετάζονται ενδελεχώς και είς βάθος ως προς την ύλη αλλά και ως προς την βαθμολόγηση τους.Η νομική Αθηνών είναι η ποιο πολυπόθητη σχολή σχεδόν για όλους σε σχέση με τις άλλες δύο και το επίπεδο της σχολής φοβερό,απλά είναι πολύ δύσκολο να μπει κάποιος.οτι και να επιλέξεις όμως σου εύχομαι καλή επιτυχία

      Διαγραφή
  2. Βασικά μπαίνεις Δ εξάμηνο γιατί τα αποτελέσματα βγαίνουν στο εαρινό (Μάρτη) και οφείλεις όχι μόνο το Γ αλλά και όλα τα μαθήματα του Α και του Β εξαμήνου εκτός από τα τρία μαθήματα που εξετάστηκες των κατατακτηρίων. Και για αυτό οι εξετάσεις στη Νομική Αθηνών είναι δυσκολότερα διότι ο υποψήφιος εξετάζεται σε ήδη μάθημα της σχολής (συνταγματικό α εξαμήνου, αστικό γενικές αρχές α εξαμήνου και ποινικό β εξαμήνου) ενώ στις άλλες νομικές σχολές της χώρας τα μαθήματα είναι περισσότερο γενικά και όχι τόσο ειδικά. Ακόμα και στη Κομοτηνή μπορεί να φαίνεται ότι διαβάζεις περισσότερα αλλά διαβάζεις γενικές γνώσεις και όχι όλο το βιβλίο όπως γίνεται στην Αθήνα. Όλη η ιστορία είναι η αγορά των συγγραμμάτων και η κατανόησή της για να επιλύσει κανείς πρακτικά και να μπορεί να απαντήσει σε εξειδικευμένα ζητήματα.
    Η Λίνα είμαι του μπλογκ μπήκα από τη δουλειά και απάντησα καθώς δεν θέλω να βάζω τα στοιχεία μου στον υπηρεσιακό υπολογιστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα. Εγω είμαι 43, με οικογένεια κ εργασία. Πέρασα στην Κομοτηνή. Η ηλικία δεν παίζει ρόλο, αρκεί να το θες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα! Θα ηθελα να ρωτησω εαν ειμαι εφικτη η προετοιμασια απο μονος σου για την κομοτηνη ή απαιτειται η καθοδηγηση απο καποιο φροντιστηριο;

      Διαγραφή
  4. Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας ήταν διαφωτιστικοτατες!!Θα πάω για Κομμοτηνης!!Με τρομάζει η Αθήνα καθώς νιώθω ότι έχω μια ευκαιρία και έχω κι εγώ οικογένεια και δουλειά οπότε θα πρέπει να αφιερώσω πραγματικά χρόνο που δεν έχω αλλά όπως είπατε κι εσείς είναι το όνειρο και η θέληση!!! Ευχαριστώ και πάλι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα! Εννοείται και μπορείς μόνος σου ειδικά στη Κομοτηνή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα στην ομάδα! Σας ανακάλυψα πρόσφατα. Κάνετε πολύ καλή δουλειά! Η απορία μου είναι η εξής. Έδωσα για πρώτη φορά κατατακτήριες πέρυσι για Αθήνα. Πήγα καλά αλλά δεν πέρασα για λίγο. Σκέφτομαι να δώσω ξανά. Για να προετοιμαστώ καλύτερα είχα γραφτεί τον Σεπτέμβρη σε γνωστό φροντιστήριο στο κέντρο. Η ερώτηση μου είναι αν πιστεύετε ότι πρέπει να πληρώσω ξανά κ να παρακολουθήσω πάλι τα μαθήματα κ επίσης αν έχετε να προτείνετε κάποιο καλό φροντιστήριο γιατί δεν έμεινα απολύτως ικανοποιημένη ειδικά στο αστικό. Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αφού έχεις σημειώσεις μην πηγαίνεις ξανά φροντιστήριο εκτός και αν σου είναι απαραίτητο το φροντιστήριο (επειδή έτσι έχεις μάθει για παράδειγμα να λειτουργείς).. πολλά παιδιά έχουν περάσει με το προσωπικό τους διάβασμα που είναι μόνο από τα συγγράμματα. Μόνο εκεί θα βρεις όλα όσα ζητάς για να περάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Το εκτιμώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή