Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΓΙΑ ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΣΕΙ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ



Πρακτικό 1
Οι ένοπλοι αστυνομικοί Α και Β αντιλαμβάνονται τον αλλοδαπό Γ, ενώ αυτός επιχειρεί να διαρρήξει περίπτερο σε συνοικία των Αθηνών. Στην πρόσκληση του Α να παραδοθεί, ο Γ τρέπεται σε φυγή καταδιωκόμενος από τους Α και Β, οι οποίοι πυροβολούν στον αέρα με τα υπηρεσιακά τους περίστροφα χωρίς αποτέλεσμα. Ο Α, βλέποντας ότι ο Γ κερδίζει απόσταση και παροτρυνόμενος από τον Β «να του ρίξει», πυροβολεί και τραυματίζει θανάσιμα στο κεφάλι τον Γ.

Εκτιμήστε ποινικώς τη συμπεριφορά των Α και Β επί τη βάσει των διατάξεων του ΠΚ.

Πρακτικό 2

Ο Μανώλης πυροβολεί εναντίον του Αντώνη για να τον σκοτώσει. Αντί αυτού όμως σκοτώνει τον περαστικό Γιάννη. Ποια είναι η ποινική ευθύνη του Μανώλη;


Πρακτικό 3
Ο Αντώνης κρύβεται ένα βράδυ σε μια συστάδα δέντρων περιμένοντας να περάσει ο Μανώλης για να τον σκοτώσει. Αντί του Μανώλη περνά από το σημείο της ενέδρας ο άγνωστος στον Αντώνη, Γιάννης. Ο Αντώνης σκοτώνει το Γιάννη νομίζοντας ότι σκοτώνει το Μανώλη. Ποια είναι η ποινική ευθύνη του Αντώνη; Αιτιολογήστε την απάντησή σας.


Πρακτικό 4
Ο Μανώλης επιχειρεί να σκοτώσει την σύζυγό του Βασιλική επιφέροντάς της πολλαπλά χτυπήματα με μαχαίρι. Μετά το πρώτο χτύπημα και βλέποντας το αίμα να κυλά από το κεφάλι της Βασιλικής αισθάνεται αηδία διότι δεν αντέχει στη θέα του αίματος και υπαναχωρεί. Ποια είναι η ποινική ευθύνη του Μανώλη; Αιτιολογήστε την απάντησή σας.

Πρακτικό 5
Ο Α μπαίνει παράνομα σπάζοντας την πόρτα στο σπίτι του συλλέκτη Β και κλέβει τη συλλογή του από πίνακες. Σε περίπτωση που ο Α συλληφθεί, θα κατηγορηθεί για κλοπή (α. 372 §1 εδ. β ΠΚ) και φθορά ξένης ιδιοκτησίας (α. 381 ΠΚ). Αιτιολογήστε την απάντησή σας.
Πρακτικό 6

O A επιτίθεται εναντίον του Β για να τον κτυπήσει. Ο Β αμύνεται και τραυματίζει ελαφρά τον Α στο χέρι, η κίνηση αυτή όμως καταστρέφει το ρολόι που φορούσε ο Α και το οποίο ανήκε στον αδερφό του τελευταίου, Γ. Αξιόποινο του Β;

Πρακτικό 7

Στη διάρκεια ενός αγώνα μπάσκετ ο φίλαθλος Α ρίχνει ένα κέρμα στο γήπεδο με σκοπό να τραυματίσει τον Β παίκτη της αντίπαλης ομάδας. Το κέρμα όμως βρίσκει στο χέρι και τραυματίζει ελαφρά τον Γ παίκτη της δικής του ομάδας. Αξιόποινο του Α;

Πρακτικό 8


Ο Α βλέπει τον κλέφτη Β να βγαίνει τρέχοντας από το σπίτι του φορτωμένος με πλούσια λεία. Γεμάτος οργή τον καλεί να σταματήσει και να αφήσει τα κλοπιμαία, αλλά ο Β απλώς επιταχύνει το τρέξιμό του. Τότε ο Α εκσφενδονίζει κατά του Β μια πέτρα για να τον σταματήσει, αυτή όμως τον πετυχαίνει στο κεφάλι και τον σκοτώνει, πράγμα που ο Α πρόβλεψε ως ενδεχόμενο και το αποδέχτηκε.

Ερωτάται :


1)Ποιο το αξιόποινο του Α;

2)Αν η προηγούμενη απάντησή σας θα ήταν διαφορετική σε περίπτωση που κοντά στον Α βρισκόταν ένας αστυνομικός πρόθυμος να δράσει.

3)Αν ο αστυνομικός αυτός είχε δικαίωμα να πυροβολήσει τον Β για να τον σταματήσει.

Πρακτικό 9

Ο Α χτυπάει τον γέροντα Β στο κεφάλι, του αφαιρεί το πορτοφόλι και σπεύδει δρομαίος να εξαφανισθεί. Μόλις ο Β συνέρχεται από το σοκ, αρχίζει να καταδιώκει τον Α, επειδή όμως είναι ζαλισμένος από το χτύπημα, παραπατά, πέφτει και τραυματίζεται θανάσιμα. Ποιο το αξιόποινο του Α;

Πρακτικό 10

Ο Α καταρτίζει μια πλαστή επιταγή για να κάνει αργότερα χρήση της. Αφού την συμπληρώσει και λίγο πριν την υπογράψει ως δήθεν εκδότης, πέφτει από απροσεξία του ένα φλιτζάνι καφέ πάνω σε αυτήν και την καταστρέφει. Είναι παρόλα αυτά ο Α αξιόποινος; Θα άλλαζε η απάντησή σας αν ο Α είχε πρόχειρο και ένα δεύτερο έγγραφο επιταγής που θα μπορούσε να πλαστογραφηθεί αλλά δεν το έπραξε τελικά;

Πρακτικό 11


Ο Α παρακινεί το Β να προκαλέσει φθορά στο αυτοκίνητο του Κ. Ο Β αρνείται, παρακινεί τον Γ όμως να κλέψει το αυτοκίνητο. Ο Γ πείθεται. Ο Γ την επόμενη μέρα επιχειρεί να παραβιάσει την πόρτα του αυτοκινήτου, γίνεται όμως αντιληπτός και ακινητοποιείται από τον Κ, που ειδοποιεί την αστυνομία.

Αξιόποινο Α,Β,Γ.

Πρακτικό 12

Ο οδηγός Α, προκειμένου να παρκάρει κάνοντας όπισθεν, μη βλέποντας καλά, ζητάει βοήθεια από τον πεζό Β. Ο Β όμως έχει προηγούμενα με τον Α και επίτηδες τον οδηγεί πάνω σ' ένα στύλο, με αποτέλεσμα να προκληθεί φθορά στο αυτοκίνητο. Αξιόποινο Β.

Πρακτικό 13


Ο μηχανικός αυτοκινήτων Α έχει αναλάβει τον τακτικό έλεγχο του αυτοκινήτου του Β.Κατά τον τελευταίο έλεγχο διαπιστώνει μια σοβαρή βλάβη, την οποία όμως λόγω φόρτου εργασίας δεν επισκευάζει, ελπίζοντας να μην έχει αυτό δυσμενείς συνέπειες για τη ζωή του Β.Την επόμενη ημέρα, ωστόσο, το αυτοκίνητο του Β συγκρούεται λόγω της παραπάνω βλάβης με άλλο, με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο αυτού. 

Ερωτάται:
(α) Αξιόποινο του Α;

(β)Διαφοροποιείται η απάντηση, αν ο Α, επιδιώκοντας το θάνατο του Β, είχε προκαλέσει ο ίδιος τη βλάβη, το θανατηφόρο όμως ατύχημα οφειλόταν αποκλειστικά σε σφάλμα άλλου οδηγού;

Πρακτικό 14
Οι Α και Β πυροβολούν την ίδια στιγμή χωριστά κατά του Γ, ο οποίος αποδεικνύεται ότι πλήττεται από μία σφαίρα και φονεύεται χωρίς να διακριβωθεί τίνος τη σφαίρα δέχθηκε. 
Ερωτάται:  
Ποια η ποινική ευθύνη των Α και Β;

Πρακτικό 15
Ο Λ, φανατικός φίλαθλος του Πανιώνιου, βλέποντας από τις κερκίδες των γηπέδων την ομάδα του να χάνει, εκνευρίζεται, επειδή πιστεύει ότι οι παίκτες δεν παίζουν καλά. Αγανακτισμένος, σηκώνεται όρθιος και επανειλημμένα φωνάζει "τι τους κοιτάτε ρε;", "φάτε τους", "πνίξτε τους", "σκοτώστε τους!". Οι υπόλοιποι φίλαθλοι που είναι στην ίδια κερκίδα, ακούγοντάς τον αρχίζουν να πετούν προς τους παίκτες διάφορα αντικείμενα. Ένα από αυτά βρίσκει το αριστερό μάτι του ποδοσφαιριστή Κ και τον τραυματίζει. Αξιόποινο του Λ.

Πρακτικό 16
Ο Α επιθυμεί να σκοτώσει τον Β. Πυροβολεί ένα θάμνο που όμως πίσω του βρισκόταν ένα ελάφι. Μετά τον πυροβολισμό ο Β μένει νεκρός. Αξιόποινο του Α.

Πρακτικό 17
Ο Α συνάπτει σχέσεις με δεκαεπτάχρονη νομίζοντας ότι αυτή η συμπεριφορά του βρίσκεται εκτός των ρυθμίσεων του ποινικού νόμου (339 ΠΚ) .Ποιά είναι η ευθύνη του Α.
Πρακτικό 18
Ο Α, προϊστάμενος στο Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ παρακινεί την Β, καθαρίστρια του παραπάνω υπουργείου, να καταστρέψει σημαντικό έγγραφο της Υπηρεσίας Εγγειοβελτιωτικών Έργων. Αξιόποινο των Α και Β.
Πρακτικό 19

Ο Α πληροφορείται ότι μέλη μιας μυστικής οργάνωσης της οποίας απόρρητα στοιχεία έχει καταδώσει στην Αστυνομία πρόκειται να παραμονεύσουν ένα συγκεκριμένο βράδυ έξω από το σπίτι του και να τον σκοτώσουν. Ο Β υπήρξε ο κύριος εμπνευστής της ιδέας εξόντωσής του, ενώ ο Γ ανέλαβε την εκτέλεση και τον προσδιορισμό των λεπτομερειών της εκτέλεσής του.Ο Α γνωρίζοντας γνωρίζοντας τα πάντα στέλνει στον Β, ο οποίος από μακριά πολιορκούσε την ευειδή Δ τηλεγράφημα με την υπογραφή Δ, με το οποίο ορίζει σε αυτόν συνάντηση τη συγκεκριμένη ώρα και στο συγκεκριμένο τόπο, όπου ανέμενε ο εκτελεστής του. Ο Β πηγαίνει όντως στο συγκεκριμένο σημείο και εκτελείται από τον Γ, ο οποίος τον εξέλαβε ως τον Α.

Ποινική ευθύνη των Α,Γ και Δ ή όχι και γιατί;

Πρακτικό 20
Ο Α οδηγεί ένα αυτοκίνητο, χωρίς να έχει δίπλωμα οδήγησης. Ξαφνικά, η πεζή Β που περπατά στο πεζοδρόμιο, γλυστρά και πέφτει στο οδόστρωμα μπροστά στο αυτοκίνητο του Α. Αυτός φρενάρει απότομα, αλλά παρά ταύτα η Β σκοτώνεται. Ποιο το αξιόποινο του Α;


Πρακτικό 21
Ο Α επιτίθεται με γροθιές κατά του ανήλικου Β με σκοπό να τον τραυματίσει. Την σκηνή παρακολουθούν ο πατέρας του Β Γ, ο οποίος στέκεται απαθής παρόλο που είχε την σωματική δύναμη να αποτρέψει την επίθεση και ο Δ που με συνεχείς κραυγές ενθαρρύνει τον Α. Τελικά προκαλείται απλή σωματική βλάβη του Β. Ποιο το αξιόποινο των Γ και Δ;

Πρακτικό 22
Ο Α προσλαμβάνει αντί σοβαρού χρηματικού ποσού τον Β, επαγγελματία δολοφόνο και να του αναθέτει να σκοτώσει τον Γ, εχθρό του Α. Ο Β εκτελώντας την παραγγελία σκοτώνει τον Δ, αντί του Γ, μπερδεύοντας λόγω σκότους τα προσωπικά χαρακτηριστικά του Γ. Ποια η ποινική ευθύνη των Α και Β και γιατί;


Πρακτικό 23
Ο Α έχει εχθρό τον Β.Μια μέρα αποφασίζει να τον σκοτώσει πυροβολώντας τον απο κοντινή απόσταση.Το όπλο περιέχει μια μόνο σφαίρα.Ο Α αφου πυροβολεί δεν καταφέρνει να πετύχει τον Β και η σφαίρα περνά ξυστά απο το κεφάλι του χωρίς να τον τραυματίσει.Τρέπεται σε φυγή και συλλαμβάνεται λίγο πιο κατω.Ποια η ποινική ευθύνη του Α;

Πρακτικό 24
Ο Γ νοσηλεύεται στο νοσοκομείο άρρωστος.Η νοσοκόμα Β νομίζει ότι του χορηγεί το φάρμακο Χ,το οποίο όμως έχει αντικατασταθεί με δηλητήριο από τον γιατρό Α γιατι ο ίδιος δεν είχε καλές σχέσεις με τον ασθενή και ήθελε να τον «ξεφορτωθεί».Μετά την χορήγηση ο Γ πεθαίνει.Ποια η ποινική ευθύνη της νοσοκόμας και του γιατρού;

Πρακτικό 25
Ο Α πηγαίνει με το παιδί του στο πάρκο.Το παιδί είναι ντυμένο Batman.Κάποια στιγμή το παιδί του το «σκάει» και χάνεται ανάμεσα σε άλλα παιδιά που ήταν ντυμένα και αυτά Batman.Ο Α ψάχνει να βρει τον γιο του. Βρίσκει ένα παιδί με την στολή αυτή,το ραπίζει για σωφρονισμό.Εαν δεχτούμε ότι λόγος άρσης του αδικου ειναι σωφρονισμός ανηλίκου από τους γονείς του, ποια η ευθύνη του Α.

Πρακτικό 26

Η Α δινει σάντουιτς με δήλητηριο στον σύζυγό της Β για να το πάρει στην εργασία του με σκοπό να τον σκοτώσει.Επειδή όμως Ο Β δεν είχε όρεξη το έδωσε στον συναδελφό του ο οποίος πεθαίνει.Ποια η ευθύνη της Α.


Πηγή: http://dap-nomikis.gr/site/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου