Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ - ΑΦΑΝΕΙΑ - ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ - ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ

Ο Α,  σύζυγος της Β, βρισκόταν το 1980 για δουλειές σε πόλη της Ιταλίας κατά την εποχή που έγιναν ισχυροί σεισμοί με πολλά θύματα.
Από τότε δεν έχει δώσει σημεία ζωής, αλλά και από τον έλεγχο των πτωμάτων δεν διαπιστώθηκε ότι είναι νεκρός.
Η Β απογοητευμένη από την όλη κατάσταση, σκέφτεται να παντρευτεί τον Γ.

Ερωτάται: Τι πρέπει να κάνει η Β, ώστε ο γάμος της με τον Γ να είναι έγκυρος;

ΑΚ  39,40 επ., ΑΚ 48,1445

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
  1. Ο Α δεν εξαφανίστηκε υπό συνθήκες που καθιστούν βέβαιο το θάνατό του. Συνεπώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί το τεκμήριο της ΑΚ 39. Αυτό σημαίνει πως ο Α είναι ακόμα ζωντανός κατά το δίκαιο. Έτσι ο γάμος του με τη Β δεν έχει λυθεί λόγω θανάτου.
  2. Ο θάνατος όμως του Α είναι "σφόδρα πιθανός, διότι ούτος εξηφανίσθη εν κινδύνω ζωής ΑΚ 40". Επειδή δε έχει περάσει χρονικό διάστημα μεταλύτερο του έτους από τη στιγμή του κινδύνου ΑΚ 41, η Β μπορεί να ζητήσει να κηρυχθεί ο Α σε αφάνεια.
  3. Όταν ο Α κυρηχθεί σε αφάνεια, θεωρείται πεθαμένος ΑΚ 48. Παραταύτα όμως ο γάμος του με τη Β δεν λύεται αυτοδικαίως λόγω θανάτου (βλ. επιφύλαξη ΑΚ 48), αλλά η Β μπορεί να ζητήσει διαζύγιο ΑΚ 1445.
  4. Όταν η Β πάρει διαζύγιο ο γάμος της με τον Α θα λυθεί και τότε αυτή μπορεί να παντρευτεί τον Γ και ο γάμος της να είναι έγκυρος.
  5. Συνεπώς η Β για να τελέσει έγκυρο Γ πρέπει να ζητήσει την κήρυξη της αφάνειας του Α και να πάρει διαζύγιο από τον Α λόγω αφάνειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου