Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΚΑΟΥ - ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΥΛΗ

Παιδιά, ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Να ξέρετε ότι όταν δεν απαντώ είμαι πολύ απασχολημένη αλλά πάντα σκέφτομαι αυτόν τον ιστότοπο και πως να βοηθήσω όλους εμάς από όπου και αν βρισκόμαστε να συναντηθούμε τον Δεκέμβρη διαβασμένοι να δώσουμε κατατακτήριες εξετάσεις νομικής όσο υπάρχουν βεβαίως - βεβαίως.
Χαίρομαι όταν βλέπω τόσους ανθρώπους να με εμπιστεύονται για να διαβάσουν. Σας έχω αναρτήσει ξανά υλικό για διάβασμα. Διαβάστε αυτά και στις διακοπές μου θα τελειώσω επιτέλους το βιβλίο της Ιστορίας Δικαίου που με έχει τόσο παιδέψει για να σας βγάλω μια πιο κατανοητή και πιο λίγη ύλη για διάβασμα.
Να θυμάστε ότι η Ιστορία Δικαίου αποτελείται από εποχές για το από πότε ξεκίνησε να υπάρχει δίκαιο που να έχει φτάσει ως σήμερα στα αυτιά μας. Παλιά, το δίκαιο δεν είχε την έντυπη μορφή που έχει σήμερα ούτε ήταν κωδικογραφημένο. Αν θυμάστε από τον Οβελίξ και τον Αστερίξ όταν κάτι έπρεπε να τηρείται στο χωριό, έγραφαν σε μια μεγάλη πέτρα αυτό που ήθελαν να το ξέρουν όλοι καθώς δεν υπήρχαν εφημερίδες ή ίντερνετ και επειδή όλοι περνούσαν από την πλατεία του χωριού όλοι ενημερωνόντουσαν. Για παράδειγμα θα μπορούσε να λέει ότι ψηφίζουν μόνο άνδρες άνω των 25 ετών ή πλούσιοι άνδρες ή κάτι άλλο που είχε σχέση με τα περιουσιακά, με την προίκα, τον γάμο κλπ. Ότι διασώθηκε μας ενημερώνει για το πως σκέφτονταν οι άνθρωποι εκείνη την εποχή.
Επίσης πολύ σημαντικό δεν έχει διασωθεί δημόσιο δίκαιο  μόνο ιδιωτικό. Άρα, θα πρέπει να διαβάσουμε πολύ προσεχτικά τι ίσχυε στο Αττικό και Ελληνιστικό Δίκαιο, μετά στο Ρωμαϊκό, στο Βυζαντινό, μετά στα Δίκαια τα δικά μας και να τα συγκρίνουμε ώστε να μπορούμε να απαντάμε στις ερωτήσεις που μπορεί να μας βάλουν.

Αυτά για σήμερα... εύχομαι καλό διάβασμα και καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!