Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο 27ος ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΣΔΔΑ


Ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για τον 27ο Εισαγωγικό Διαγωνισμό της ΕΣΔΔΑ (Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης) με τελική ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων αυτών την Τρίτη 3 Μαρτίου του έτους 2020. Μόλις την υποβάλετε, την εκτυπώνετε, την υπογράφετε και μαζί με μια υπεύθυνη δήλωση που συμπληρώνετε, στέλνετε τα έγγραφα αυτά ταχυδρομικώς είτε αυτοπροσώπως στην ΕΣΔΔΑ. 

Οι θέσεις είναι 90 και πρόκειται για μόνιμες θέσεις επιτελικών στελεχών του δημοσίου όπου μετά από ένα 18μηνο εξειδίκευσης στην ΕΣΔΔΑ καλύπτουν θέσεις σε διάφορες κεντρικές υπηρεσίες των Υπουργείων τα οποία δήλωσαν ενδιαφέρον πριν την έκδοση της προκήρυξης.

Για την εισαγωγή στην ΕΣΔΔΑ οι υποψήφιοι, πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΠΕ και ΤΕ) κάθε ειδικότητας, ιδιώτες αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι, πρέπει να ανταποκριθούν με επιτυχία στις παρακάτω διαδικασίες του Εισαγωγικού Διαγωνισμού, που αποτελείται από δύο στάδια και διενεργείται από μία ανεξάρτητη Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων:

Α στάδιο:  Ο υποψήφιος πρέπει να διαγωνιστεί σε τρία μαθήματα και ειδικότερα αυτό της Οργάνωσης και Λειτουργίας του Κράτους, της Οικονομίας (Μακροοικονομική-Μικροοικονομική-Δημόσια Οικονομικά) και σε ένα τεστ δεξιοτήτων (γενικών γνώσεων και δεξιοτήτων καλύτερα). Σε αυτό το στάδιο επιλέγονται οι πρώτοι 180 (90 θέσεις *2) οι οποίοι προχωρούν στο επόμενο στάδιο. Οι υπόλοιποι θεωρούνται αποτυχόντες και προσπαθούν πάλι την επόμενη φορά.



Β στάδιο:  Σε περίπτωση που ο υποψήφιος είναι μέσα στους 180 καλείται να δοκιμαστεί σε έναν φάκελο (ο οποίος περιέχει διάφορα έγγραφα, εγκυκλίους, νόμους, άρθρα κ.λπ. και ο υποψήφιος καλείται να απαντήσει σε τρία θέματα που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του περιεχομένου του φακέλου αυτού) και σε μία προφορική εξέταση (όπου διαγωνίζεται με άλλους 4 συνυποψηφίους). Από αυτό το στάδιο θα προκύψουν οι καλύτεροι 90 οι οποίοι στη συνέχεια θα προσληφθούν κανονικά (πρόκειται για εργασία όχι σπουδές) και θα παραμείνουν στη σχολή για 14 μήνες (από τους οποίους οι 2 μήνες είναι κανονικές άδειες που παίρνουν όσοι φοιτούν τον μήνα Αύγουστο) και σε 4 μήνες πρακτική άσκηση (κάτι σαν stage) σε διάφορες κεντρικές υπηρεσίες του δημοσίου τομέα. Μόλις ολοκληρώσουν το 18μηνο αυτό και κάνουν τη διατριβή τους τότε καλούνται ανάλογα με το βαθμό που έφεραν στην ΕΣΔΔΑ από το οικείο Υπουργείο για να καλύψουν οργανική θέση. 



Οι αιτήσεις που κατατίθεντο κάθε φορά πλησιάζουν τις 3.000, ωστόσο, μόνο περίπου 2.000 υποψήφιοι διαγωνίζονται μεταξύ τους για 90 θέσεις (δεν είναι ο ίδιος αριθμός σε κάθε διαγωνισμό) από τους οποίους οι πραγματικά διαβασμένοι ανέρχονται το πολύ σε 400 άτομα.



Σημειώνεται ότι όσοι δεν γνωρίζουν τον διαγωνισμό αυτό μπορούν να βρουν τα πάντα που τον αφορούν είτε στο μπλογκ αυτό είτε στο παρακάτω λινκ:






Εύχομαι καλή μελέτη και καλή επιτυχία σε όλους/όλες!!!




1 σχόλιο: