Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ: ΒΙΟΑΝΑΔΡΑΣΗ! της Ελευθερίας Ζαφείρη




Η βιοανάδραση είναι η μέθοδος που μας βοηθάει να γνωρίσουμε τις βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού μας, μας βοηθάει δηλαδή να γνωρίσουμε καλύτερα τον ίδιο μας εαυτό μας. 

Η διαδικασία που συμβαίνει αυτό είναι πολύ απλή και ο τρόπος φυσικός. Το αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται είναι η απευαισθητοποίηση του ατόμου από άγχος και στρες. 


Κατά την περίοδο των εξετάσεων ή ακόμα και εν αναμονή αυτών το άτομο κατακλύζεται από άγχος που προκαλεί κυρίως το ίδιο το μυαλό του ατόμου κάνοντας διάφορες αρνητικές σκέψεις  όπως:  «θα τα καταφέρω;» «τι θα γίνει αν αποτύχω;» «πως θα το πάρουν οι γονείς μου αν αποτύχω;» «αποκλείεται να πετύχω, δεν προλαβαίνω να διαβάσω όσο χρειάζεται» «τα χρήματα που επένδυσα στο φροντιστήριο θα πάνε στον βρόντο». 

Όλες αυτές οι σκέψεις  και η αγωνία που μας διακατέχει προκαλούν το λεγόμενο γνωστικό άγχος. Αυτό το ίδιο το άγχος είναι που εμποδίζει το μυαλό μας να είναι καθαρό, το κάνει να μαθαίνει δύσκολα και  να αποθηκεύει τα μισά, να κατανοεί μικρότερο ποσοστό πληροφοριών από αυτές που δέχεται το άτομο, να κουράζεται πιο εύκολα και να παρατάει. 


Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να απαλλαγούμε από αυτό; Βιοανάδραση!!


Θα εκπαιδευτούμε στην διαχείριση του άγχους με την μέθοδο κάνοντας ειδικές ασκήσεις στον εγκέφαλό μας και θα τον βοηθήσουμε να λειτουργεί καλύτερα και φιλικά προς εμάς. 

Η διαδικασία έχει ως εξής:  το άτομο κάνει οκτώ ασκήσεις βασισμένες στην ακοή και στην όραση και στοχεύει στις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου όπως η αντίληψη, η μάθηση, η μνήμη, η προσοχή, η γλώσσα.

Ουσιαστικά είναι σα να γυμνάζουμε τον εγκέφαλό μας και εκείνος δυναμώνει και λειτουργεί καλύτερα. Η μέθοδος βασίζεται στην νευροφυσιολογία και το πρόγραμμα ασκήσεων που ακολουθεί ο καθένας είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του καθενός καθώς τα επίπεδα άγχους διαφέρουν από άτομο σε άτομο. 

Συνολικά, για την ολοκλήρωση του προγράμματος απαιτούνται περίπου 12 με 15 μαθήματα τα οποία συστήνεται να γίνουν πριν από τις ημέρες εξετάσεων έτσι ώστε το άτομο να εξασφαλίσει χαμηλά επίπεδα άγχους και καθαρό μυαλό που θα αποδώσει τα μέγιστα.


Καλή σας επιτυχία!!!



Ελευθερία Ζαφείρη

Κοινωνική Λειτουργός ΔΠΘ

Crisis Manager Msc

Υποψ/α Διδάκτωρ Παν/μιου Πελ/σου

Πρωτοετής φοιτήτρια Νομικής ΔΠΘ


1 σχόλιο: