Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

4 ΑΛΥΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ (ΓΙΑ ΕΞΑΣΚΗΣΗ)



ΠΡΑΚΤΙΚΟ 1

Ο Α πληροφορούμενος τις εξωσυζυγικές σχέσεις της γυναίκας του Γ, οδηγεί ταραγμένος προς το σπίτι του έχοντας αποφασίσει να την σκοτώσει. Πάνω στην ταραχή του σκεπτόμενος τον τρόπο του θανάτου της Γ, περνά με κόκκινο με αποτέλεσμα να παρασύρει άθελά του μια γυναίκα, η οποία είναι η Γ. Καθώς βγαίνει από το αυτοκίνητό και την αντικρίζει νεκρή, χαμογελά με ικανοποίηση.
Πως αξιολογείται ποινικά η πράξη του Α;
(1η παραλλαγή) Πως αξιολογείται ποινικά η πράξη του Α, εάν βλέπει την Ε, την οποία στην ταραχή του περνάει για την Γ και την σκοτώνει.

(μπαίνει συχνά στη Νομική Αθηνών... είναι σοσ)


ΠΡΑΚΤΙΚΟ 2

Ο Φ φανατικός οπαδός της ομάδας Α, τρέχει κρατώντας ένα τσεκούρι καταδιωκόμενος από τρεις οπαδούς της ομάδας Ε, οι οποίοι τρέχουν πίσω του κρατώντας σιδηρολοστούς. Ξαφνικά ο Φ σταματά και πετά το τσεκούρι προς το μέρος τους, αποδεχόμενος είτε τον θάνατο, είτε τον τραυματισμό κάποιου από αυτούς.
Πως αξιολογείται ποινικά η πράξη του Φ όταν:
α) ο Φ σκοτώνει τον ένα οπαδό
β) το τσεκούρι αστοχεί
γ) ο Φ τραυματίζει ένα οπαδό

(εδώ θα πάτε στη θεωρία του δόλου και ειδικότερα του διαζευκτικού δόλου για να το λύσετε)


ΠΡΑΚΤΙΚΟ 3

Ο Α, ένοπλος συνοδός του επιχειρηματία Β, αντιλαμβάνεται σε κοντινή τους απόσταση τον επιχειρηματία Γ, ανταγωνιστή του Β, και αποφασίζει να τον «καθαρίσει». Ο Α πυροβολεί και θανατώνει τον Γ. Εκ των υστέρων και εν αγνοία των Α και Β αποδεικνύεται ότι ο Γ είχε ήδη στρέψει το περίστροφό του προς τον Β, τον οποίον και ετοιμαζόταν να θανατώσει, πριν ο Α τον πυροβολήσει.
Αξιόποινο του Α.

(μήπως σας θυμίζει...αγνοούμενη άμυνα;;;)


ΠΡΑΚΤΙΚΟ 4

(παραλλαγή του ανωτέρω πρακτικού)
Ο Α, ένοπλος συνοδός του επιχειρηματία Β, αντιλαμβάνεται σε κοντινή τους απόσταση τον επιχειρηματία Γ, ανταγωνιστή του Β, να κινείται προς το μέρος τους βάζοντας το χέρι του στην τσέπη του σακακιού του. Ο Β θεωρώντας ότι ο Γ κρατά κρυμμένο περίστροφο και πρόκειται να πυροβολήσει τον Α, στρέφει το όπλο του εναντίον του και τον θανατώνει. Τελικώς αποδεικνύεται ότι ο Γ κρατούσε το κινητό του.
Αξιόποινο του Α.

(εδώ μήπως είναι νομιζόμενη άμυνα;;; για να σας δω..)