Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ!!!

Το Σύνταγμα της Ελλαδος 1975/1986/2001/2008 (και οδεύουμε σε τέταρτη αναθεώρηση το 2013) αποτελείται από 4 μέρη (Βασικές διατάξεις - Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - Οργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας και Ειδικές τελικές και μεταβατκές διατάξεις).

Το πρώτο μέρος ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ασχολείται με τη μορφή του πολιτεύματος (άρθρα 1-2Σ) και με τις σχέσεις εκκλησίας - πολιτείας (άρθρο 3). Οι σχέσεις εκκλησίας και πολιτείας δεν είναι στην ύλη και όλοι ξέρουμε ότι το πολίτευμα στην Ελλάδα είναι προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Άρα εδώ δεν έχουμε κανένα σ.ο.σ θέμα. Και το άρθρο 2 που μιλάει για τις υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντι στον πολίτη δεν νομίζω ότι πια ισχύει αυτό. Anyway.

 Το δεύτερο μέρος ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ (άρθρα 4-25Σ)  είναι επίσης εντός ύλης αλλά και εκτός γιατί δεν είναι σ.ο.σ.

Πριν πάω στο τρίτο και πιο σημαντικό μέρος του συντάγματος, θα πάω κατευθείαν στο τέταρτο για να σας βρω τα σ.ο.σ. θέματα που θα διαβάσετε τελευταία στιγμή και να μην ταλαιπωρηθείτε με όλες τις σημειώσεις. Λοιπόν το τέταρτο μέρος περιέχει τις ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ (άρθρα 106-120Σ).
  • Από 106 έως 109Σ δεν τις κοιτάμε καθόλου. Είναι κάποιες ειδικές διατάξεις που δεν μπορούν να γίνουν θέμα κατατακτηρίων εξετάσεων.
  • Το άρθρο 110Σ που ασχολείται με την αναθέωρηση του συντάγματος είναι Σ.Ο.Σ.
  • Τα άρθρα 111-114Σ μας μιλούν για την περίπτωση που έχουμε νέο Σύνταγμα όπως το 1975 μετά τη χούντα. Εδώ έχω ένα θέμα τα ψηφίσματα και τις συντακτικές πράξεις αλλά έχουν πέσει ήδη πριν περίπου 6 χρόνια. Δεν πιστεύω να ξαναπέσουν γιατί δεν επαναλαμβάνονται τα θέματα εδώ και εννέα χρόνια!
  • Το άρθρο 115Σ που μας μιλά για τα Ειδικά Δικαστήρια είναι Σ.Ο.Σ. Δεν έχει πέσει τέτοιο θέμα ως τώρα. Warum nicht? (γιατί όχι;) όπως λένε και οι φίλοι μας οι Γερμανοί.
  • Από το 116 έως το άρθρο 120 του Σ δεν μας ενδιαφέρει τίποτα. Μόνο στο άρθρο 118Σ που αναφέρει πότε παίρνουν σύνταξη οι δικαστικοί. Αλλά ποιόν ενδιαφέρει; Το θέμα είναι πότε θα πάρουμε εμείς σύνταξη. Νομίζω;
  • Άρα από το τέταρτο μέρος βγάλαμε τρία θέματα αλλά το ένα έχει πέσει ήδη. Οπότε μόνο η αναθεώρηση του συντάγματος και τα ειδικά δικαστήρια δεν έχουν πέσει ακόμα. Διαβάστε τα!
     
Πάμε στο τρίτο μέρος και τελευταίο και πιο σπουδαίο. Από εδώ μάλλον είναι πάλι το θέμα για φέτος, αν δεν είναι κάτι από τη συνταγματική θεωρία ή κάτι από θεμελιώδεις αρχές (αλλά κράτος δικαίου και κοινωνικό κράτος έχει πέσει), άντε να μπουν οι πηγές του συνταγματικού δικαίου και από το πολίτευμα κόβω σαν θέμα το αντιπροσωπευτικό σύστημα. Αυτά.

  • Τα άρθρα 26-28Σ δεν ενδιαφέρουν. Το άρθρο 29Σ μιλά για την ίδρυση των πολιτικών κομμάτων. 
  • Τα άρθρα 30-34Σ που μιλούν για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας θα μπορούσαμε να το πούμε ως σ.ο.σ.
  • Τα άρθρα 35-48Σ ασχολούνται με τις αρμοδιότητες του ΠτΔ και τα άρθρα 49-50Σ για τις ειδικές ευθύνες του. Διαβάστε τα. Δεν νομίζω αλλά καμιά φορά δεν ξέρεις. Αφορούν καθαρά παπαγαλία.
  • Από τα άρθρα 51-80Σ που ασχολούνται με τη Βουλή, διαβάστε τα όλα, τα θεωρώ σ.ο.σ. για φέτος. Αν σκεφτείς πόσες ώρες βάζω το κανάλι της βουλής όλη μέρα θα καταλάβεις τι εννοώ.
  • Από τα άρθρα 81-86Σ της κυβέρνησης, η ευθύνη των υπουργών έχει πέσει ήδη νομίζω πριν 3 χρόνια. Σαν θέμα σ.ο.σ. μου αρέσει πολύ η αρχή της δεδηλωμένης άρθρο 86Σ. Ίσως γιατί μου άρεσε ο Τρικούπης, δεν ξέρω (μην δίνετε σημασία) είναι πολύ βράδυ και έχω πιαστεί στο κρεββάτι μου που γράφω τόση ώρα.
  • Από τα άρθρα 87-100Α του Συντάγματος που μιλούν για την δικαστική εξουσία στην Ελλάδα, μου αρέσουν πολύ οι διακρίσεις των δικαστηρίων. Λίγο ξεσκόνισμα στις γνώσεις αυτές δεν είναι κακό!
  • Τέλος, αλλά όχι τελευταίο γιατί όπως είπαμε μπορεί να πέσει κάτι και από συνταγματική ιστορία (ίσως μια ιστορική συνταγματική αναδρομή, ότι πρέπει για την εποχή μας, πως φτάσαμε στο χάλι μας δηλαδή), τα άρθρα 101-105Σ μιλούν για δημοσίους υπαλλήλους και για τις ανεξάρτητες αρχές. Διαβάστε μόνο τις ανεξάρτητες αρχές, έτσι μήπως και πέσουν.
Άρα συμπερασματικά καταλήξαμε στα εξής θέματα σ.ο.σ.:

1.  Ιστορική συνταγματική αναδρομή.
2. Αναθεώρηση συντάγματος.
3. Ειδικά δικαστήρια.
4. Άμεσες και έμμεσες πηγές συνταγματικού δικαίου.
5. Αντιπροσωπευτικό σύστημα.
6. Ανάδειξη ΠτΔ.
7. Βουλή, όλα.
8. Αρχή της δεδηλωμένης.
9. Διακρίσεις δικαστηρίων.
10. Ανεξάρτητες αρχές.


Καλή επιτυχία και πάλι σε όλους!!! (για να δούμε θα πέσω μέσα;) Γιατί πέρσι έπεσα, ήταν το μόνο θέμα που διάβασα στις σημειώσεις μου. Αλλά δεν το περίμενα και κόλησα στην ανάλυση του θέματος.
Φιλιά σε όλους και καληνύχτα.