Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2018-2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
        Κατατακτήριες Eξετάσεις
 για εισαγωγή στη Νομική Σχολή
για το ακαδημαϊκό έτος  2018-2019

Ανακοινώνεται ότι και το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το άρθρο 57 του Νόμου 4186/2013 και την Υ.Α. αριθμ. Φ1/192329/Β3/16-12-2013, η κατάταξη πτυχιούχων  Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι. ή ισοτίμων προς αυτά, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.,  υπερδιετούς και διετούς κύκλου σπουδών θα γίνει με εξετάσεις στα τρία (3) μαθήματα που αναφέρονται ακολούθως και οι επιτυχόντες θα εγγραφούν στο πρώτο εξάμηνο σπουδών (απόφαση Γ.Σ. 106/24-04-2018).
 Το ποσοστό των κατατάξεων ορίζεται στο 12% επί του αριθμού των εισακτέων στη Νομική Σχολή-Α.Π.Θ.
Σημαντική διευκρινιστική σημείωση:
Στην εξέταση των μαθημάτων του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ και του ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε πρακτικά και θεωρητικά ζητήματα και συνεπώς επιτρέπεται η χρήση μη σχολιασμένων κωδίκων-συλλογή νομοθεσίας.  

ΜΑΘΗΜΑΤΑ:
  • Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο

Ύλη:
Το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο περιλαμβάνει τις βασικές θεματικές ενότητες που προϋποθέτουν την κατανόηση της διεθνούς έννομης τάξης. Μέσα από την ιστορική διαδρομή και τη δογματική/θεωρητική εξέλιξη του διεθνούς δικαίου γίνεται κατανοητή η φύση του, όπως και η θεσμική και κανονιστική συγκρότηση της διεθνούς κοινότητας. Δίνεται έμφαση στα υποκείμενα και τις πηγές του διεθνούς δικαίου, στους σύγχρονους δικαιοπαραγωγικούς μηχανισμούς και στους φορείς δικαιωμάτων και υποχρεώσεων στη διεθνή έννομη τάξη. Επιπλέον, εξετάζεται η σχέση ανάμεσα στη διεθνή και στις επιμέρους εσωτερικές δικαιοταξίες, και η έννοια της κρατικής κυριαρχίας και της κρατικής ευθύνης υπό το πρίσμα του διεθνούς δικαίου. Περαιτέρω, εξετάζονται οι αρμοδιότητες και δικαιοδοσίες στο διεθνές δίκαιο, όπως επίσης οι αρμοδιότητες στον χώρο (ειδικά στο Δίκαιο της Θάλασσας), ενώ τέλος αναλύονται η έννομη τάξη και τα βασικά όργανα των Ηνωμένων Εθνών.
Για την προετοιμασία των υποψηφίων προτείνονται ενδεικτικά τα παρακάτω εγχειρίδια:
·Χατζηκωνσταντίνου Κ., Χ. Αποστολίδης, Μ. Σαρηγιαννίδης, Θεμελιώδεις Έννοιες στο Διεθνές Δημόσιο Δίκαιο (2η έκδοση, Αθήνα-Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Σάκκουλα, 2014).
· Αντωνόπουλος Κ. & Κ. Μαγκλιβέρας (επιμ.), Το Δίκαιο της Διεθνούς Κοινωνίας (3η έκδοση, Αθήνα: Νομική Βιβλιοθήκη, 2017).
· Ρούκουνας Εμ., Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο (2η έκδοση, Αθήνα: Νομική Βιβλιοθήκη,     2015).

Κώδικες
  • Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Βασικά Νομοθετήματα, Μάιος 2015, Μιλτιάδης Σαρηγιαννίδης (σειρά: Σύγχρονη Νομοθεσία, τ. 29) ή οποιαδήποτε άλλη μη σχολιασμένη συλλογή Διεθνών Συνθηκών.
  • Εισαγωγή στην επιστήμη του Δικαίου

Ύλη:
Θεμελιώδη γνωρίσματα του σύγχρονου δικαίου.
Διάκριση του δικαίου από την Ηθική και την κοινωνική ηθική.
Η νομιμοποίηση του θετικού δικαίου.
Κανόνας δικαίου και νομικός συλλογισμός.
Είδη κανόνων δικαίου.
Διαπλαστική δύναμη των κανόνων δικαίου.
Έννομη τάξη και πολίτευμα.
Ο νόμος και το έθιμο.
Οι δευτερογενείς πηγές δικαίου.
Η διάκριση του δικαίου σε ιδιωτικό και δημόσιο.
Η διεθνής έννομη τάξη.

Προτεινόμενα βοηθήματα για τους ενδιαφερομένους να συμμετέχουν στις κατατακτήριες εξετάσεις:
  • Κώστα Σταμάτη – Ανδρέα Τάκη, Εισαγωγή στην επιστήμη του δικαίου, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα – Θεσσαλονίκη 2015.
  • Παύλου Κ. Σούρλα, Justi atque injusti scientia. Μια εισαγωγή στην επιστήμη του δικαίου, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα - Κομοτηνή 1995.

  • Συνταγματικό Δίκαιο
Ύλη:
Συνταγματικό Δίκαιο: αντικείμενο και μέθοδοι του Συνταγματικού Δικαίου. Οι σχέσεις του Συνταγματικού Δικαίου με τους άλλους κλάδους του δικαίου.
Σύνταγμα: Έννοια του Συντάγματος, διακρίσεις -τυπικό και ουσιαστικό Σύνταγμα, Σύνταγμα με την σύνθετη έννοια και πραγματικό Σύνταγμα-, σημασίες και λειτουργίες του Συντάγματος.
Συντακτική εξουσία: έννοια και διακρίσεις.
Πολίτευμα: έννοια του πολιτεύματος και είδη. Μοναρχία-Ολιγαρχία-Δημοκρατία. Αντιπροσωπευτική και Άμεση Δημοκρατία. Συνταγματική Δημοκρατία.
Κυβερνητικά συστήματα: έννοια και κατηγορίες κυβερνητικών συστημάτων. Οι σχέσεις πολιτεύματος και κυβερνητικού συστήματος.
Το ισχύον πολίτευμα στην Ελλάδα: Δημοκρατική αρχή και αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Αντιπροσωπευτική και επιτακτική εντολή. Χαρακτηριστικά της ψήφου και αρχές που διέπουν την ψηφοφορία. Δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Η θέση των πολιτικών κομμάτων.
Το κοινοβουλευτικό σύστημα στο Σύνταγμα του 1975: Η αρχή της δεδηλωμένης και η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης (πρόταση εμπιστοσύνης- δυσπιστίας, κοινοβουλευτικός έλεγχος).
Η προεδρευόμενη μορφή του ισχύοντος πολιτεύματος. Αρμοδιότητες και συνταγματικός ρόλος του Προέδρου Δημοκρατίας.
Οι εγγυήσεις τηρήσεως του Συντάγματος.
Βιβλιογραφία:
Η προτεινόμενη βιβλιογραφία είναι απολύτως ενδεικτική
  •  Δ. Τσάτσου, Συνταγματικό Δίκαιο, τ. Α και Β’, Αθήνα- Κομοτηνή, Α. Σάκκουλας, 1993
  • Αντ. Μανιτάκη, Ελληνικό Συνταγματικό Δίκαιο τ. Ι, Αθήνα-Θεσσαλονίκη, εκδ. Σάκκουλα, 2004
  •  Κ. Χρυσόγονου, Συνταγματικό Δίκαιο, Αθήνα- Θεσσαλονίκη, εκδ. Σάκκουλα, 2014.
  •  Φ. Σπυρόπουλου, Εισαγωγή στο Συνταγματικό Δίκαιο, Αθήνα, Α. Σάκκουλα,
2006 (εξαντλημένο στον εκδότη, πρόσβαση σε βιβλιοθήκες).
  • Μαθήματα Συνταγματικού Δικαίου, Βενιζέλος Ευάγγελος
Κώδικες
  • Το Σύνταγμα, σε οποιαδήποτε μη σχολιασμένη έκδοση.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: από Πέμπτη, 1 έως Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου, 2018.
Οι ώρες κατά τις οποίες θα δέχεται αιτήσεις η Γραμματεία της Νομικής Σχολής, θα ανακοινωθούν έγκαιρα το φθινόπωρο του ακαδ. έτ. 2018-2019.
Απαραίτητα δικαιολογητικά:
  • Αίτηση του ενδιαφερόμενου (χορηγείται και από τη Γραμματεία της Σχολής)
  • Αντίγραφο πτυχίου ή πιστοποιητικό περάτωσης σπουδών. Για πτυχιούχους εξωτερικού συνυποβάλλεται και βεβαίωση ισοτιμίας του τίτλου σπουδών από τον Δ.Ο.Α.ΤΑ.Π.
Διαδικασία εξετάσεων:
Στην είσοδο κάθε αίθουσας εξετάσεων θα αναρτηθεί ονομαστικός κατάλογος των υποψηφίων που θα εξεταστούν στην συγκεκριμένη αίθουσα.
Οι υποψήφιοι, για την εξακρίβωση της ταυτότητάς τους, πρέπει να έχουν μαζί τους το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή άλλο επίσημο δημόσιο έγγραφο πιστοποίησης της ταυτότητάς τους.
Οι υποψήφιοι υποχρεούνται να βρίσκονται στο χώρο των εξετάσεων μία (1) ώρα πριν την έναρξη της εξέτασης. Δεν επιτρέπεται η χρήση χρωματιστού μελανιού εκτός του μπλε και του μαύρου.
Απαγορεύεται να εισέλθει ο υποψήφιος στην αίθουσα εξετάσεων έχοντας μαζί του βιβλία, τετράδια, σημειώματα, κινητά, ηλεκτρονικές συσκευές ή άλλα αντικείμενα εκτός από το στυλό και το πιστοποιητικό της ταυτοπροσωπίας.

Αποτελέσματα:
Ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της Νομικής Σχολής, μετά τη σχετική έγκριση από την Γενική Συνέλευση, μαζί με την προθεσμία για εγγραφή των επιτυχόντων.

                                                     Γραμματεία
                                                  Νομικής Σχολής

1 σχόλιο:

  1. Ανακοίνωση της Νομικής Σχολής Αθηνών για Κατατακτήριες 2018-2019
    http://www.law.uoa.gr/anakoinoseis-ekdhloseis-kai-prokhry3eis/anakoinoseis/proboli-anakoinwshs/anakoinwsh-katata3hs-ptyxioyxwn-2018-2019-katataktiries.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή