Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2017-2018

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ (το θέμα όπως έπεσε)

Θέμα: Είναι το δίκαιο επιτομή της κοινωνικής ηθικής;


ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

Θέμα θεωρητικό (το θέμα κατά προσέγγιση): 

Αναλύστε το δικαίωμα στην άμυνα και αναφέρατε τις περιπτώσεις που το σ.α. θεωρεί απειλές για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. 
 
Πρακτικό θέμα (το θέμα όπως μας το έδωσε η υποψήφια στα σχόλια):

Η χωρα Α προϋποθέτει στο Σύνταγμα τις συνθήκες που αφορούν κρίσιμα εθνικά θέματα να ψηφίζονται από αυξημένη πλειοψηφία στη βουλή τους.
Στη συνέχεια συνάπτεται συνθήκη με την χώρα Β σχετικά με το νομικό καθεστώς στρατευμάτων της χώρας Β που από πρώτερα διέμεναν στα εδάφη της χώρας Α.   
Η συνθήκη προέβλεπε την θέση της σε ισχύ με την ανταλλαγή εγγραφών επικύρωσης. Στη συνέχεια όπως προέβλεπε το σύνταγμα της Α ψηφίστηκε η επικύρωση της συνθήκης και έναν χρόνο μετά ανταλλάχθησαν τα έγγραφα επικύρωσης. Η χώρα Β στο έγγραφό της είχε σημείωση ότι κάποιες διατάξεις θα ορίζονται στο εξής διαφορετικά.
Ερωτήματα:
Δεσμεύεται η χώρα Α από την συνθήκη; Αν ναι, πως μπορεί να πάψει να δεσμεύεται;



ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ (το θέμα όπως έπεσε)

Θέμα: Αναφέρατε τα χαρακτηριστικά του δικαστικού ελέγχου συνταγματικότητας των νόμων στην Ελλάδα πλην ΑΕΔ.



Όποιος γνωρίζει απαντήσεις στα άνω θέματα ας γράψει σχετικά στα σχόλια της παρούσας ανάρτησης ώστε να βοηθηθούν όσοι έγραψαν χωρίς φροντιστήριο. 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!! και ΚΑΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ!!!

3 σχόλια:

  1. Σας στελνω επακριβως τα θεματα και παρακαλω οποιον γνωριζει απαντησεις να βοηθησει:
    1.Εισαγωγη στο δικαιο: ειναι το δικαιο επιτομη της κοινωνικης ηθικης;
    2. Δημοσιο διεθνες: πρακτικο. Η χωρα α προυποθετει στο συνταγμα της συνθηκες που αφορουν κρισιμα εθνικα θεματα να ψηφιζονται απο αυξημενη πλειοψηφια στη βουλη τους. Στη συνεχεια συναπτεται συνθηκη με την χωρα β σχετικα με το νομικο καθεστως στρατευματων της χωρας β που απο πρωτερα διεμεναν στα εδαφη της α. Η συνθηκη προεβλεπε την θεση της σε ισχυ με την ανταλλαγη εγγραφων επικυρωσης. Στη συνεχεια οπως προεβλεπε το συνταγμα της α ψηφιστηκε η επικυρωση της συνιηκης και εναν χρονο μετα ανταλαχθησαν τα εγγραφα επικυρωσης. Η χωρα β στο εγφραφο της ειχε σημειωση οτι καποιες διαταξεις θα οριζονται στο εξης διαφορετικα. Ερωτηματα. Δεσμευεται η χωρα α απο την συνθηκη; Αν ναι, πως μπορει να παψει να δεσμευεται;
    Θεωρητικο: αναλυστε το δικαιωμα στην αμυνα και αναφερατε τις περιπτωσεις που το σ.α. θεωρει ΑΠΕΙΛΕΣ για την διεθνη ειρηνη και ασφαλεια (προσοχη η λεξη περιπτωσεις απειλης διαφοροποιει την αναπαντηση. Αν κανω λαθος στο θεμα διορθωστε με)
    Συνταγματικο: θεωρητικο. Αναφερατε τα χαρακτηριστικα του δικαστικο ελεγχου συνταγματικοτγτας των νομων στην ελλαδα πλην ΑΕΔ.
    Παρακαλω οποιος εχει αποψη για τα θεματα να βοηθησει. Καλες γολιορτες και καλη επιτυχια σε ολους μεχρι τα αποτελεσματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επισης θα ηθελα να παρακαλεσω οποιον θυμαται ακριβως την ερωτηση θεωριας στο δημοσιο διεθνες να την στειλει ακριβως γιατι αυτη η ερωτηση που υπαρχει στην δημισιευση (ειδικα στο δευτερο σκελος) ειτε δεν εχει σχεση με την ερωτηση που επεσε, ειτε προσωπικα εγω διαβασα (και θυμαμαι και απαντησα) αλλα αντι αλλων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε ευχαριστώ πολύ που μου έστειλες τα θέματα.. και εύχομαι να έχεις καλά αποτελέσματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή