Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΑΦΑΝΕΙΑΣ_ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΜΠΡΟΥΣΚΟ!

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΑΦΑΝΕΙΑΣ




Στις 26 Δεκεμβρίου του 2004 ο Σήφης βρισκόταν για επαγγελματικούς λόγους στα νησιά Πουκέτ της Ινδίας. Το πρωί εκείνης της ημέρας ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 9,3 της κλίμακας ρίχτερ χτύπησε βόρεια του νησιού Σουμάτρα της Ινδονησίας και λίγες ώρες αργότερα ένα τσουνάμι έπληξε και τα νησιά Πουκέτ μεταξύ άλλων χωρών.
Η σύζυγός του Μελίνα αμέσως μόλις πληροφορήθηκε το συμβάν, προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του αλλά το κινητό του ήταν κλειστό και το ίδιο βράδυ πληροφορήθηκε ότι και το ξενοδοχείο στο όποιο διέμενε καταστράφηκε ολοσχερώς.
Δύο χρόνια μετά, η Μελίνα γνώρισε τον Αχιλλέα και  αποφάσισαν να παντρευτούν. Σημειώνουμε ότι ο Σήφης δεν είχε παιδιά ούτε οικογένεια αλλά είχε ένα σπίτι στα Χανιά της Κρήτης.

Ερωτάται:
1.   Μπορεί η Μελίνα να συνάψει νέο γάμο;
2.   Τον Δεκέμβρη του 2009 ο Σήφης επιστρέφει στην Ελλάδα. Βρισκόταν τόσο καιρό σε ένα νοσοκομείο και είχε αμνησία. Οι γιατροί όμως τον βοήθησαν και θυμήθηκε. Βρίσκει την Μελίνα  παντρεμένη και το σπίτι στα Χανιά πουλημένο. Πως μπορεί να ζητήσει την περιουσία του και την Μελίνα πίσω;

Απάντηση:

1.   Σύμφωνα με το άρθρο 39 του ΑΚ "θεωρείται ότι έχει αποδειχθεί ο θάνατος προσώπου που το σώμα του δεν βρέθηκε, αν εξαφανίστηκε υπό συνθήκες που κάνουν το θάνατό του βέβαιο". Στην προκειμένη περίπτωση ο Σήφης βρισκόταν σε κίνδυνο ζωής από το τσουνάμι που δημιουργήθηκε λόγω του ισχυρότατου σεισμού στην Ινδία. Η σύζυγός του Μελίνα ένα έτος μετά μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο την κήρυξη του Σήφη σε αφάνεια (ΑΚ 40) και αφού αποδειχθούν τα γεγονότα που αναφέρει η αίτηση (ΑΚ 44 παρ.2) δημιουργείται τεκμήριο θανάτου που εξομοιώνει τον άφαντο με νεκρό έτσι ώστε η Μελίνα να κληρονομήσει το σπίτι (ΑΚ 48) αλλά και λόγω της αμετάκλητης απόφασης της κήρυξης σε αφάνεια να μπορέσει να κάνει αίτηση διαζυγίου και να παντρευτεί τον Αχιλλέα (ΑΚ 1440).
2.   Μόνο η εμφάνιση του Σήφη στην Ελλάδα μετα από πέντε χρόνια δεν ενεργοποιεί την υποχρέωση των κληρονόμων (στην προκειμένη περίπτωση της Μελίνας) να αποδώσει την κληρονομιά. Απαιτείται η έκδοση απόφασης που αίρει την κατάσταση της αφάνειας. Ο εμφανισθείς Σήφης έχει έναντι όλων των προσώπων που κατέχουν την περιουσία του την αγωγή περί κλήρου (ΑΚ 1883) αλλά και τις προσήκουσες αγωγές όπως διεκδικητική, αδικαιολόγητου πλουτισμού όμως δεν μπορεί να στραφεί εναντίων των καλόπιστων τρίτων που απέκτησαν περιουσιακά του στοιχεία μέσω των κληρονόμων του (ΚωδΠολΔικ 779). Ο γάμος του Σήφη και της Μελίνας που λύθηκε με διαζύγιο λόγω αφάνειας δεν αναβιώνει με τον γυρισμό του (ΑΚ 1440).






(Ξέρω... ξέρω... βλέπω πολύ Μπρούσκο!)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου