Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΘΕΜΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑ ΣΤΗ ΔΑΠ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΠΑΡΤΕ ΜΙΑ ΙΔΕΑ!!

ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Εαρινό εξάμηνο 2010-2011
Τμήμα Β
Καθηγητής: Αχιλλέας Κουτσουράδης


ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΘΕΜΑ

Ο Α, κάτοικος Ιωαννίνων ,αγοράζει από τον Β, τοπικό αντιπρόσωπο της HARLEY-DAVIDSON, μια μοτοσικλέτα, έναντι τιμήματος 20.000 ΕΥΡΩ καταβλητέων σε 10 μηνιαίες δόσεις.Για εξασφάλιση του Β συμφωνείται παρακράτηση της κυριότητας μέχρι καταβολής της τελευταία δόσης.

Ο Α καταβάλει την πρώτη δόση ,παραλαμβάνει την μοτοσικλέτα και περιχαρήςγια το νέο απόκτημα του αποφασίζει να ταξιδέψει με αυτό μέχρι την Αθήναπροκειμένου να επισκεφθεί εκεί συγγενείς του. Δυστυχώς γiα αυτόν ,την δεύτερη ημέρα της παραμονής του στο σπίτι του εξαδέλφου του, άγνωστοι κλέβουν από την πυλωτή της πολυκατοικίας την μοτοσικλέτα και ο Α απαρηγόρητος επιστρέφει στα Ιωάννινα με το ΚΤΕΛ ,αποφασισμένος να την βρει πάση θυσία.

Λίγες ημέρες αργότερα, ένας αλλοδαπός προσφέρει προς πώληση στον καλόπιστο Γ ,την κλεμμένη μοτοσικλέτα, που την βρήκε εγκαταλειμμένη στη εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου σε άθλια κατάσταση, έναντι του ευτελούς τιμήματος των 3.000 ΕΥΡΩ. Ο Γ βρίσκει το τίμημα εύλογο, ενόψει και της κατάστασης της μοτοσικλέτας και των πιθανών δαπανών επισκευών της και την αγοράζει αμέσως. Πριν όμως αρχίσει τις εργασίες επισκευής, διαβάζει τυχαία σε μια εφημερίδα μια αγγελία, με την οποία, ο Α προσέφερε ,ως αμοιβή 10.000 ΕΥΡΩ, σε όποιον θα εύρισκε και του παρέδιδε την μοτοσικλέτα του. Από την περιγραφή και τον αριθμό πλαισίου, διαπιστώνει ο Γ ότι είχε αγοράσει την
κλεμμένη μοτοσικλέτα και επειδή είναι έντιμος άνθρωπος επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον Α,του περιγράφει ακριβώς τι και σε ποια κατάσταση αγόρασε και δηλώνει έτοιμος να την παραδώσει αμέσως στη Αθήνα, εισπράττοντας όμως παράλληλα το τίμημα που κατέβαλε στον αλλοδαπό ευρέτη και την αμοιβή για την ανεύρεση .

Ο Α εξοργισμένος αρνείται να καταβάλει οτιδήποτε, και απαιτεί από τον Γ αποζημίωση για τις ζημιές της μοτοσικλέτας καθώς και την μεταφορά και παράδοσή της στα Ιωάννινα, με έξοδά του Γ ,εννοείται. Ο Γ δεν συμφωνεί φυσικά και αποφασίζει να συμβουλευθεί τον δικηγόρο του περί του πρακτέου. Όμως πριν συναντηθεί ο Γ με τον δικηγόρο ,η μοτοσικλέτα κλέβεται για δεύτερη φορά, οριστικά πια, από το γκαράζ του σπιτιού του.

Σε όλα αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα προστίθεται και η πτώχευση του εμπόρου Β, στον οποίο ο Α χρώσταγε ακόμη την δεύτερη δόση, που είχε ήδη καταστεί ληξιπρόθεσμη και απαιτητή. Το γεγονός αυτό χαροποιεί ιδιαίτερα τον Α, που θεωρεί εαυτόν, μετά και την δεύτερη κλοπή, εντελώς αποδεσμευμένο από την αγοραπωλησία.

Πως διαμορφώνονται οι έννομες σχέσεις ανάμεσα στους Α,Β,Γ?


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου